Published On: Sat, Jun 29th, 2013

Žviždačev otac: Snowden bi se mogao dogovoriti oko predaje SAD-u, bojim se da ga WikiLeaks

OTAC zviždača Edwarda Snowdena rekao je u intervjuu za NBC News da vjeruje kako bi se njegov sin mogao vratiti u SAD, ako njegova domovina zadovolji neke uvjete.

Lon Snowden je rekao da bi se njegov sin mogao vratiti u SAD ako mu se zajamči da ga neće pritvoriti prije suđenja ni ušutkati te ako bude mogao odabrati mjesto suđenja.

Dodao je i da je njegov odvjetnik pisao američkom glavnom državnom odvjetniku Ericu Holderu te zatražio ispunjenje tih uvjeta. Dodao je i da sa sinom nije razgovarao od travnja.

Snowden stariji je također rekao da je njegov sin prekršio zakon, ali i dodao da nije izdajica. Zabrinut je “zbog onih koji ga okružuju”. “Mislim da WikiLeaks, ako pogledate njihovu prošlost, nema u središtu pažnje američki ustav. Oni samo žele objaviti što je moguće više informacija.

Podsjećamo, Snowden je u SAD-u optužen za špijunažu, krađu i objavljivanje informacija u vlasništvu američke vlade. Prošle je nedjelje odletio iz Hong Konga u Moskvu, gdje je zatražio azil od Ekvadora. U Hong Kongu se skrivao tijekom objave niza članaka u britanskom listu The Guardian koji američku National Security Agency (NSA) prokazuju kao utvrdu globalne špijunaže koja nadzire i prikuplja podatke sa servera internetskih i telefonskih divova kao što su Facebook, Yahoo, Google, Apple i Microsoft o desecima milijuna korisnika. Kao izvor informacija predstavio se upravo Edward Snowden.