Published On: Tue, Dec 30th, 2014

Zurovac: Pretresom redakcije Klixa izravno se krši Zakon o zaštiti od klevete

Pretresom koji se vrši u redakciji portala Klix.ba narušava se izravno Zakon o zaštiti od klevete i član u kojem se vrlo decidirano navodi da novinar ima pravo zaštititi svoj izvor informacija – istaknula je za Agenciju Fena izvršna direktorica Vijeća za tisak u BiH Ljiljana Zurovac.

Ocjenjuje “prestrašnim” da policija na ovakav način krši zakon, time sprečavajući slobodno informiranje i slobodan protok informacija do građana.

Zurovac navodi da je policija MUP KS-a i MUP RS-a jutros ušla u prostorije “Klixa” tražeći podatke o izvoru informacija zbog objave podataka o kupovini glasova u Narodnoj skupštini RS-a.

– Ovdje smo ispred redakcija Klixa zajedno s desecima kolega novinara iz raznih medija. Međutim, policija nam ne da ući u prostorije portala. Maloprije su jedino pustili njihovog odvjetnika da uđe unutra – kazala je ona.

Zurovac podvlači da će ispred redakcija Klixa ostati da bi imala uvid u rasplet događaja.

Odvjetnik Klixa: Istražitelji kopirali diskove

Dino Sabrihafizović, jedan od odvjetnika portala Klix, je nakon izlaska iz redakcije gdje se vrše pretresi izjavio da se unutra nalazi još desetak ljudi.

Iako nije ovlašten davati izjave, naveo je da se pretresi prostorija redakcije portala Klix vrše zbog nedavno objavljenog snimka u kojem Željka Cvijanović, navodno, govori o kupovini zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a.

“Istražitelji su napravili kopije diskova i pretres se i dalje nastavlja. Bili su tu i krivični odvjetnici”, izjavio je Sabrihafizović za portal Oslobođenja.

Inače, kako javlja “Oslobođenje”, ispred redakcije Klixa na Marijin Dvoru nalazi se veliki broj novinarskih ekipa, ali nikome nije dozvoljeno ući.