Published On: Fri, Jul 24th, 2020

Županije traže ‘Malinine’ respiratore

Četiri kantona – ZDK, Posavski, SBK i ZHŽ – službeno su se obratili Federalnoj upravi Civilne zaštite zahtjevom da im se dodijele kineski respiratori koje je za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH za 10,5 milijuna KM kupila firma FH Srebrena malina.

Čekaju se ostali

Kako navodi Oslobođenje, respiratori se trenutno nalaze u skladištu firme Hercegovinalijek u Rajlovcu. Enes Memić iz FUCZ-a kaže za Oslobođenje da su se obratili kantonalnim ministarstvima zdravstva, odnosno kriznim stožerima da se izjasne o potrebama za respiratorima.

”Četiri kantona su se već izjasnila, a da bismo podijelili svih 100 respiratora, potrebno je da se izjasni preostalih šest kantona. Nakon čega će se ići prema Federalnom stožeru Civilne zaštite, koji treba donijeti zaključak o raspodjeli”’, pojašnjava Memić.

Kada se respiratori podijele i postave u zdravstvenim ustanovama, očekuje se raspisivanje javnog poziva na kojem će se odabrati firma koja će izvršiti sva potrebna testiranja.

Afera s nabavkom 100 kineskih respiratora potrebnih za liječenje pacijenata oboljelih od Covid-19 mjesecima potresa BiH. Istragu u ovom predmetu više od dva mjeseca vodi Tužiteljstvo BiH, po čijem nalogu su izvršeni brojni pretresi, obavljena saslušanja, izuzeta dokumentacije, a vrše se i vještačenja. Osumnjičeni u ovom slučaju su vlasnik firme FH Srebrena malina Fikret Hodžić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, federalni premijer Fadil Novalić, te Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Ni RS nije bio imun pa je afera s kupovinom respiratora uzdrmala i ovaj bh. entitet. Tužiteljstvo BiH je 26. lipnja formiralo predmet u okviru kojeg se vrše provjere o nezakonitostima u vezi sa milijunskom nabavkom 50 respiratora za intenzivnu njegu u RS-u koje je Fond zdravstvenog osiguranja RS-a platio firmi Medietik. Cijena tih respiratora po komadu bila je 157.312 KM.

U kojoj je fazi istraga i do kakvih saznanja se do sada došlo, u Tužiteljstvu BiH nisu mogli otkriti.

”Predmet je u radu i vrše se provjere. Više informacija ne možemo davati”, kaže za Oslobođenje Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH.

‘Maline’ u RS

Istražitelji SIPA su, podsjetimo, 7. srpnja pretresli prostorije Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a te izuzeli dokumentaciju koja se odnosi na nabavku respiratora. Uporedo sa aktivnostima Tužiteljstva BiH, istragu o nabavci ovih aparata nastavilo je i Republičko javno tužiteljstvo RS-a, što je za Oslobođenje potvrdio Mahmut Švraka, glavni republički tužitelj.

”Tužiteljstvo je formiralo predmet i on se nalazi u fazi provjera i prikupljanja obavještenja. Zaprimilo je i prijavu SDP-a u vezi sa nabavkom pokretne bolnice, gdje je također formiran predmet i vrše se provjere. Zaprimljen je i akt Agencije za javne nabavke BiH u vezi sa nezakonitostima u postupcima javnih nabavki. Uglavnom, svi postupci se nalaze u fazi provjera i prikupljanja potrebnih obavještenja”, govori Švraka.

Na aferu respiratori u RS-u među prvima su ukazali predstavnici opozicijskih stranaka tvrdeći da je kompanija Medietik na 50 respiratora ostvarila dobit od skoro pet milijuna maraka. Branislav Borenović, predsjednik PDP-a koji je ujedno i član privremene Istražne komisije Zastupničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucija BiH, kazao je da je prema podacima te komisije od 330 interventnih uvoza od 15. ožujka do kraja svibnja čak 80 posto obavila firma Medietik, javlja Oslobođenje.