Published On: Sri, ruj 18th, 2013

Županije odlučuju o važnim pitanjima u pregovorima s EU

Predstavnici SDP-a BiH morali su popustiti kako bi se županije uključile u sustav mehanizma koordinacije kako bi više razine vlasti u BiH mogle s jednim glasom pregovarati s Europskom unijom. Rezultat je to sastanka predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, premijera FBiH Nermina Nikšić i RS-a Željke Cvijanović te gradonačelnika Brčko Distrikta Ante Domića s posebnim predstavnikom Europske unije u BiH Peterom Sorensenom. 
Ovaj dogovor je jedan od dva ključna preostala uvjeta da bi BiH mogla podnijeti prijavu za članstvo. Drugo preostalo pitanje je “Sejdić – Finci”, odnosno presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu oko načina biranja članova državnog vrha.

BiH, entiteti, županije

Problem oko dogovora vezanog za sustav mehanizma koordinacije odnosio se na činjenicu da su Hrvati, s obzirom na svoju ustavno-pravnu poziciju i utjecaj županija na donošenje svojih odluka, inzistirali da se u pregovorima s Europskom unijom uvaži ustavna posebnost Federacije BiH u odnosu na Republiku Srpsku. I dok je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda tražio da u donošenje odluka vezanih uz europski put, ali i kasnije u sve prilagodbe budu uključene županije, bošnjačke stranke, a prije svih SDP BiH, su se tome protivile. Čak je Vlada Federacije BiH, u kojoj sjede i hrvatski predstavnici, prihvatila takav prijedlog po kojemu se županije potpuno isključuju iz toga mehanizma. 
Predstavnici Republike Srpske su također podupirali stav da u sustavu odlučivanja budu i županije. Kako se doznaje, na jučerašnjem sastanku posebni predstavnik Europske unije u BiH Peter Sorensen je prenio stajalište povjerenika za proširenje Europske unije da u sustavu odlučivanja budu uz državne institucije, entiteti i županije.

Promjena stava

Po tim navodima, županije će davati svoju suglasnost i odlučivati o svim pitanjima za koja imaju ustavnu nadležnost. To su pitanja koja su isključive ustavne nadležnosti, ali i podijeljenih nadležnosti između Federacije BiH i županija. Nakon kratkih komentara, premijer Nermin Nikšić, koji je sudjelovao na sastanku, suglasio se s time i zaključeno je da će se morati promijeniti stav Federacije BiH. Doznaje se da je na sastanku zaključeno da će vlasti FBiH morati dostaviti novi prijedlog koji će uvrstiti županije u sustav koordinacije pregovora s EU. O tome će ponovno morati glasovati Vlada ovoga entiteta.

Bljesak