Published On: Uto, sij 28th, 2014

Pukao i Zukorlić: Možda se kandidiram za predsjednika Republike Srpske

Doskorašnji glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef.. Zukorlić izjavio je da mu je predloženo da se kandidira za predsjednika Republike Srpske, te da o tome trenutno razmišlja.

Zukorlić je večeras zajedno sa beogradskim muftijom Muhamedom Jusufspahićem gostovao u emisiji “Pošteno” na Federalnoj televiziji i ostao zagonetan kad je u pitanju ovaj politički angažman, ne htijući otkriti više detalja, samo je natuknuo kako ima državljanstvo BiH, s obzirom da je prijavljen kao građanin Srebrenice, gdje je glasovao na lokalnim izborima 2012. godine.

Jusufspahić je rekao kako je u emisiju došao upravo kako bi razgovarali, ali “ako bi svaka država imala svoju islamsku zajednicu zašto ne bi i Srbija”.

On je rekao da prihvaća inicijativu pomirenja, ali se upitao i “da li je moguće da Islamska zajednica Srbije bude dio Islamske zajednice u BiH. Što je Bosna i Hercegovina? Nova Jugoslavija? Dajte da napravimo nešto što je bolji okvir za sve nas i biće prihvaćeno “.

Jusufspahić je ukazao na važnost činjenice da u Srbiji ne žive samo Bošnjaci muslimani te da je ta zemlja u tom smislu majka tamošnjih muslimana.

Muamer ef.. Zukorlić, sandžački muftija je, odgovarajući na pitanje o prihvaćanju ruke pomirenja, rekao kako “nema nikakav problem s rukom is prihvaćanjem, pogotovo ne osobni, ali se ovdje radi o urušavanju zajednice”.

On je rekao da u njegovom slučaju nisu u pitanju personalni odnosi.

“Ja nemam problem s bilo kim, što god mislio o meni”, rekao je Zukorlić

Muftija sandžački je podsjetio da je najavio, ukoliko to i dalje bude smatrano problemom, povlačenje s te pozicije, što je, kako je rekao, i učinio.

“Ja jesam izvor problema za sve one koji hoće muslimane da tretiraju diskriminatorski”, rekao je Zukorlić.

Govoreći o posredovanju Uprave za vjerske poslove Turske u cilju rješenja podjela među muslimanima na prostoru cijele Srbije, dvojica vjerskih vođa su naglasili kako je svako pomoć dobrodošla, ali “nam svi trebaju pomagati na naš, ne na svoj način”.

“Što se tiče konstruktivnosti turskoga Diyaneta, kao što je reis-ul-ulema (Husein ef.. Kavazović) kazao, dobro su došli ako mogu pomoći, ili ako hoće da pomognu. Ali, ne može se pomagati nikome na svoj način, nego na njegov način. To treba imati u vidu, specifičnosti koje imamo, okolnosti u kojima živimo … “, rekao je Zukorlić.

On je dodao i da “nitko ne može određivati ​​tko će biti muftija u Sandžaku ili tko će biti predsjednik Mešihata Islamske zajednice”.

“Dajem šansu, pozivam. Povukao sam se s čela Islamske zajednice. Što još treba da uradim?”, Rekao je Zukorlić. “Pozivam sve muslimane Srbije da budu slobodni ljudi, da pravimo islamsku zajednicu u duhu vjere, bez služenja drugim interesima”.

 Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić izjavio je danas da i doskorašnji glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić, ako je registriran u RS-u i u biračkom spisku u BiH, ima pravo, kao i svi drugi građani, da se kandiduje za predsjednika RS.

Zukorlić je sinoć gostujući u emisiji FTV izjavio da mu je predloženo da se kandiduje za predsjednika Republike Srpske te da o tome trenutno razmišlja.

-Ukoliko u biračkom spisku ostvaruje pasivno biračko pravo da glasa, te ako ima fiktivnu adresu negdje u RS-u, onda može da bude i kandidat na izborima – dodao je Radojičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Nije danas želio da komentira stranački angažman nijednog poslanika u parlamentu RS-a, pa ni Slobodana Popovića koji je zatražio da bude “izbrisan” iz evidencije SDPBiH, te dodao da Popović ima pravo, budući da je mandat lični, da promijeni svoj poslanički status iz jednog kluba u drugi, ili u ovom slučaju, da djeluje kao nezavisni parlamentarac.