Published On: Wed, Aug 9th, 2017

ZUKORLIĆ: Ako se uključi pitanje RS-a u pitanje Kosova, uključit će se i pitanje Sandžaka!

Vrlo me zanima dijalog o Kosovu, i pozdravljam tu inicijativu. Smatram da bi u taj dijalog trebalo da se uključe sve strukture, svi predstavnici institucija i istaknuti građani, kao i Bošnjaci, kaže zastupnik i predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Muamer Zukorlić.

– Pitanje Kosova nije samo srpsko-albansko pitanje, već i regionalno i sigurnosno – kaže on.

Međutim, navodi i da bi pitanje uključivanja bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) u taj dijalog predstavljalo raspakivanje cijele regije.

– O RS u Srbiji ne bi se smjelo i moglo pričati bez Sarajeva. Hoću reći da, ako bi se pričalo o RS, onda bi se tu moralo uključiti i Sarajevo, ali i Sandžak – kaže Zukorlić za “Danas”.

Prema njegovim riječima, bilo koja politička ideja jeste legitimna sve dok podrazumijeva međusobno uvažavanje, poštovanje suvereniteta, države, granica država i tome slično.

– Ne može se tretirati pitanje RS u Beogradu samo, odnosno unutar srpskog unutarnjeg dijaloga. To pitanje otvara i pitanje Sandžaka, odnosno mi bismo morali u tome sudjelovati, ali i svi važni faktori u cijeloj regiji. Partikularno otvaranje pitanja otvara vrata destabilizaciji cijele regije – ističe Zukorlić./HMS/