Published On: Ned, pro 30th, 2012

ZUKAN HELEZ: Vratit ćemo 8,8 miliona KM koje je SDA uzela

Vlada FBiH isplatit će u 2013. godini porodicama šehida i ratnim vojnim invalidima 8,8 milijuna KM duga iz 2009. godine, kada je na snagu stupio Zakon o uštedama u FBiH, izjavio je za “Dnevni avaz” Zukan Helez, federalni ministar za pitanja boraca.
– Vlada je boračkoj populaciji u 2012. već isplatila 8,5 milijuna KM, što je SDA-ova Vlada FBiH ostala dužna borcima. Nažalost, još se bavimo dugovima koje su nam oni ostavili – kaže Helez.
Istaknuo je da Vlada neće odustati od povećanja naknada korisnicima boračko-invalidske zaštite za tri posto, osim u slučaju da se zaustavi revizija.
– Polovicu novca za povećanje naknada već imamo, ostalo bismo trebali uštedjeti u 2013. na temelju revizije. Neki su mi spočitao da je Vlada FBiH obavezna da osnovicu i koeficijent boračkih naknada uskladi s porastom inflacije svake godine. No, to nije baš tako. Mi jesmo obvezni uskladimo osnovicu s porastom inflacije, ali smo, isto tako, dužni uskladiti koeficijente s raspoloživim proračunskim sredstvima. Znači, možemo uskladiti osnovicu, a smanjiti koeficijent ako nemamo novca – pojasnio je Helez.
Podsjetimo, ratni vojni invalidi i članovi porodica šehida i poginulih boraca u FBiH potražuju neisplaćena sredstva za 2009. godinu i prva dva mjeseca 2010. u iznosu od 52 milijuna KM. Tadašnja Federalna vlada je, prema Zakonu o osnovnim pravima boraca i članova njihovih porodica, bila dužna uskladiti njihova primanja za 14 posto, ali to nije učinjeno.
Priznat dug za sedam mjeseci
Kako kaže Helez, Vlada FBiH priznala je polovinu tog duga, koji je trebala isplatiti nakon donošenja Zakona o uštedama.
– Prema tumačenju stručnjaka, dug prema borcima je za sedam mjeseci. Ja sam voljan ispoštujem sve što dogovorimo, ali ne mogu na svoju ruku priznati nešto što nije službeno utvrđeno – naveo je Helez.