Published On: Čet, stu 5th, 2020

ŽUČNA RASPRAVA U VIJEĆU SIGURNOSTI UN-a: Većina je nasjela na selektivan Inzkov izvještaj, a onda im je ruski predstavnik očitao lekciju

Nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko podnio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) 58. Izvještaj o Bosni i Hercegovini, uslijedila je rasprava predstavnika zemalja članica Vijeća sigurnosti koja se temeljima na Inzkovim poluistinama i selektivnom pristupu. Iz pobrojanih negativnosti bilo je jasno da je Inzko još jedan put poštedio bošnjakocentričnu politiku. Uzmimo samo primjere odnosa prema ratnim zločinima. Niti u jednom slovu izvještaja Inzko ne spominje kako se svake godine širom BIH slavi lik i djelo osuđenog ratnog zločinca Rasima Delića.

Predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva Sonia Farrey, politička koordinatorica te zemlje u UN-u, je, nakon što su Srbi i Hrvati predstavljeni kao zli militantni pokreti koji samo što nisu podigli ustanak za otcjepljenje,  iskazala podršku visokom predstavniku Valentinu Inzku, za mogućnosti korištenja “bonskih ovlasti”, te je upozorila na potrebu stalnog fokusa svih nivoa vlasti i koordinacije u borbi protiv pandemije koronavirusa.

– Drago nam je da su nastavljene pripreme za Lokalne izbore. Ujedinjeno Kraljevstvo bi naročito željelo pozdraviti sporazum lidera SDA i HDZ-a BiH održavanju Lokalnih izbora u Mostaru – izjavila je Farrey.

Također je ukazala na potrebu provedbe odluka Europskog suda za ljudska prava u Strazburu, naročito onu u predmetu “Sejdić-Finci”, a pružila je podršku ostanku stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

– Dijelimo frustraciju visokog predstavnika zbog sistemske prijetnje od nacionalističke retorike podjela, naročito u periodu kada je potrebna veća solidarnost zbog pandemije koronavirusa – izjavila je Farrey.

Upozorila je da se mora spriječiti negiranje genocida u Srebrenici, kao i negiranje ostalih ratnih zločina i glorificiranje ratnih zločinaca.

Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je podsjetio na 25. godišnjicu potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, te je upozorio da i dalje postoje izazovi i da politički lideri ne smiju voditi etničke politike iz prošlosti. Kazao je da jačanjem institucija vlasti, borbom protiv korupcije i jačanjem odgovornosti, današnji lideri imaju priliku ispuniti očekivanja građana za budućnost u euroatlantskim integracijama.

– Sjećamo se onih koji su izgubili živote prije 25 godina u srebreničkom genocidu. U julu 1995. je više od 8.000 muškaraca i dječaka ubijeno. Stojimo uz njihove voljene i prijatelje koji nastavljaju tražiti pravdu i podržavamo nastojanja da se poštuje dignitet svih žrtava, uključujući i one koje još uvijek nisu pronađene. Ovaj tužni događaj se ne smije negirati, niti zaboraviti, a svi se moramo potruditi da se Srebrenica nikada ne ponovi– izjavio je.

Predstavnik SAD-a je pozvao vlasti u BiH da inteziviraju napore na rješavanju migrantske krize, a iskazao je podršku SAD-a nastavku Operacije ALTHEA.

– Trumpova administracija je privržena pomaganju građanima BiH u njihovom nastojanju da održe mir i u potrazi za slobodnijim, pravedenijim i demokratksim društvom. Vjerujemo da BiH mora ostati na putu europskih i auroatlantskih integracija – poručio je predstavnik SAD-a.

Predstavnik Njemačke Christoph Heusgen je govorio o etničkim podjelama među učenicima u školama širom BiH, odnosno o fenomenu “dvije škole pod jednim krovom”, (inače uvedenom od strane OSCE-a) te je iskazao žaljenje zbog činjenice da mnogi obrazovani mladi ljudi napuštaju zemlju.

– Vrlo sam sretan da je jako dobra ministrica u Austriji iz BiH, ali zar ne bi bilo sjajno da je ta osoba ostala ili vratila se u BiH i radila u službi zemlje porijekla – kazao je Heusgen.

Kao razloge za frustraciju je naveo korupciju, nedostatak ekonomskih perspektiva, te izostanak reformi pravosudnog sistema. Pozdravio je sporazum predsjednika SDA i HDZ-a BiH u vezi sa održavanjem Lokalnih izbora u Mostaru.

– Pozdravljamo rad Ustavnog suda BiH. On je veoma važan instrument kreiran u Daytonu – izjavio je Heusgen, iskazavši podršku ostanku stranih sudija i nezadovoljstvo zbog kritika i pokušaja njihovog uklanjanja.

Podsjetio je i na retoriku podjela koja je prisutna u BiH, naglasivši da ona onemogućava proces pomirenja u BiH.

– Glorificiranje ratnih zločinaca je grozno. Nazvati studentski dom po osuđenom ratnom zločincu je neprihvatljivo, kao i organiziranje mise za ratnog zločinca. Podržavam ono što je visoki predstavnik predložio, te da BiH usvoji zakon o zabrani negiranja genocida – izjavio je njemački predstavnik.

Najduže izlaganje je imao predstavnik Rusije Nebenzia Vassily Alekseevich, koji je kazao da je Rusija jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te jednakost tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Rusi su Inzkov izvještaj ocijenili pristranim.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>