ZUBAK ZA HMS: HVO je legalan i branio je BiH od agresije JNA i Vojske RS-a

Suđenje general-bojniku Đuri Matuzoviću i devetorici pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine, a koje je započelo u srijedu pred Sudom BiH, obrane optuženih dočekale su spremno, kao i s uvjerenjem da će uspjeti dokazati kako je optužnica sastavljena na način da vadi činjenice iz konteksta, a pritom će predočiti i brojne dokazne materijale koji pokazuju kako ne stoji teza o navodnom međunarodnom karakteru sukoba, piše Hrvatski Medijski Servis.

Krešimir Zubak, odvjetnik četvrtooptuženog Marka Dominkovića u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis u potpunosti je odbacio tezu o navodnom međunarodnom karakteru sukoba na području Bosanske Posavine te je pojasnio i zbog čega su takve tvrdnje pune nelogičnosti.

Osporavanje teza

To se navodi u uvodnom dijelu u činjeničnom opisu što apsolutno ne stoji. Naime, iz toga proizlazi da su HVO i vojska RH bile u sukobu s Vojskom RS-a, a da je Vojska RS-a bila legalna vojna snaga, odnosno da je bila vojna snaga BiH. To eksplicitno iz toga proizlazi. I naravno da ćemo mi to osporavati, kazao je Zubak, naglasivši kako su činjenice jasne-HVO je bio legalan, on je branio BiH, postojala je agresija koju su vršile snage Jugoslavenske armije.

Zubak je pritom upozorio kako je potpuno ispuštena Jugoslavenska armija, iako je ona djelovala na tom prostoru (Brčko, Šamac, Vidovice), odnosno tu je bila vidno angažirana, a i obrana će to posebno naglašavati.

-Dakle, radi se o njihovoj agresiji na taj prostor i obrani HVO-a, poručio je Zubak, kazavši kako se obrana vršila koordinirano s vojskom RH, jer je područja BiH napadana Hrvatska-primjerice bombardirana je Županja i okolica. Drugim riječima, dodao je Zubak, vojska RH je prema međunarodnom pravu imala pravo da se zaštiti, odnosno da uđe na teritorij BiH.

Zaštita od agresije

Naime, nesporno je na tom prostoru bilo i nekih postrojbi iz RH, ali Zubak napominje da se s područja BiH vršila agresija na teritorij Republike Hrvatske, odnosno to je činila Jugoslavenska armija, a poslije Vojska RS-a.

Prema međunarodnom ratnom pravu Hrvatska je mogla intervenirati na području BiH ukoliko se s tog područja vrši agresija, a obrambene snage BiH to nisu mogle spriječiti, pojasnio je Zubak, koji je još jednom naglasio kako međunarodnog sukoba tu nije bilo.

Duljina postupka

Na pitanje o duljini postupka, Zubak je kazao će on zasigurno trajati dosta dugo, a pogotovo s obzirom na najave da će tužiteljstvu trebati oko 150 sati.

Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine je 24. siječnja ove godine potvrdio optužnicu koja optužene Đuru Matuzovića, Ivu Oršolića, Tadu Oršolića, Marka Dominkovića, Josu Nedića, Marka Blažanovića, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stjepu Đurića tereti da su počinili kazneno djelo zločini protiv čovječnosti, a optužene Đuru Matuzovića, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stjepu Đurića da su počinili i kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Pripadnici HVO-a uhićeni su 31. listopada prošle godine i to nedugo nakon posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera Bosni i Hercegovini što je izazvalo i komentare o samom tajmingu. U međuvremenu su i braniteljske udruge izrazile svoje nezadovoljstvo, a u Orašju je održan i veliki prosvjed.

Dodajmo kako je Sud BiH 16. svibnja 2017. godine donio rješenje kojim se spaja postupak koji se pred Sudom vodi protiv optuženog Mirka Jurića, s postupkom koji se vodi protiv optuženih Đure Matuzovića, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića, Stjepa Đurića, te se dalji postupak nastavlja pod jedinstvenim brojem./HMS/