Published On: Čet, kol 2nd, 2018

ZUBAK: Mi iz UZP-a uopće ne pucamo na Suljagića, nit smo pucali, taj čovjek laže

Emir Suljagić, kolega Čolpin kazao je da je činjenica da su sve strijelice UZP-a uperene u Građanski savez  i da taj podatak najrječitije govori ne o njihovom strahu od GS-a, nego od ideja koje su u jednom trenutku uspješno marginalizovali, ali smo ih mi uskrsnuli.

Ne ulazeći u starokršćanske elemente u politici Građanskog Saveza, poput recimo termina “uskrs građanske države” pitali smo posljednjeg Poglavnka UZP-a gospodina Zubaka, kako se osjeća nakon ovakvih optužbi, pošto je on ipak trenutno najeminentniji živući lider, iz vremena HercegBosne, koje je proglašeno UZP-om. Naime on je i u vremenima koja su u Haagu dosuđena kao zločinačka, bio izrazito visokopozicionirana osoba u Prlićevom sustavu upravljanja.

Zubak, ministar u Vladi HercegBosne u doba Dretelja i Heliodroma, civilni šef uprave u doba Dretelja i Heliodroma, te posljednji predjsednik HercegBosne, ujedno ugledni savjetnik američke ambasade za pitanja ustavnog preustroja države, kazao nam je da čime ga zamaramo. Da se on uopće ne bavi Suljagićem i marginalnim strankama.

Na naše pitanje želi li ih ograditi žicom kazao je da ne želi. Što je ograđivao ograđivao je.

Na naše pitanje kako živi u Sarajevu kao bivši šef HercegBosne, kazao nam je da, jel moramo to svaki put naglašavati.

Ljudi taman zaborave a vi opet – zaključio je predsjednik Hrvatske republike HercegBosne, g. Zubak.

Tekst je aktivistička intervencija

 

Suljagić poručuje da se ne boji prijetnji: Nije strah UZP-ovaca od nas, već iderađanske države koju smo uskrsnuli

Štagod da bilo na izborima, a biće šta narod kaže, Građanski savez je već ispunio dio svoje misije. Koncept građanske države, koji je bio u dubokoj ilegali pred rasnim i rasističkim konceptima tzv. konsocijacije je ponovo legitimni dio debate, kaže za Index, politički direktor Političkog savjeta Građanskog saveza Emir Suljagić.

“Što je još važnije, postoji i kritična, prije svega intelektualna, masa koja s nama dijeli uvjerenje da je građanska država jedini način da građanska i demokratska većina zauvijek prestane biti predmetom genocidnih planova iz komšiluka i susjedstva.

Da bi bila moguća za 30 godina, mi smo počeli na njoj raditi danas. Činjenica da su sve strijelice UZP-a iz zapadne Hercegovine i Zagreba uperene u Građanski savez najrječitije govori ne o njihovom strahu od nas, nego od ideja koje su u jednom trenutku uspješno marginalizovali, ali smo ih mi uskrsnuli.

Na dnevnoj osnovi primam uvrede ili prijetnje, od spominjanja majke i djeteta do eksplicitnog “mogao bi te neko zgurati s ceste kad voziš u Bratunac”. Nemam namjeru stati, a ako je sve što stoji između moje vizije naše zemlje i stvarnosti moj život – nemam problem ni s tim”, poručuje Suljagić.

 

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare