Published On: Mon, Dec 30th, 2013

Zubac: Tužiteljstvo BiH ne pruža podršku SIPI

Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) Goran Zubac izjavio je da će ova agencija raditi po zakonu, a ne po željama pojedinaca, moćnika jedne grupe naroda ili političkih stranaka.

On je istaknuo da je Sipa u ovoj godini uradila više nego što je obećano i da su rezultati svakim danom sve bolji, posebno kada je riječ o borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma, teškog financijskog kriminala i korupcije, te ratnih zločina.

Zubac je podsjetio da je Sipa dostavila Tužiteljstvu BiH izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima u vezi s pronalaskom velike količine naoružanja u selu Kaloševići, a prethodno izvještaj za predmet “Ozren” u vezi s ratnim zločinima.

“Kada je riječ o ova dva predmeta, moram reći da nismo zadovoljni jer Tužiteljstvo BiH ne pruža adekvatnu podršku istražiteljima Sipe. Mislim da je aktivnost Tužiteljstva u ova dva slučaja potpuno izostala”, rekao je Zubac za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Prema njegovim riječima, od pronalaska oko 1.300 granata na području Tešnja, postupajući tužitelj nije uputio nijednu naredbu ili zahtjev Sipi s ciljem otkrivanja počinitelja ovog kaznenog djela, iako je od tada prošlo više od pet mjeseci.

Zubac je istaknuo da su, od trenutka uhićenja Šemsudina Mehmedovića koji je poslije pušten na slobodu u predmetu “Ozren” i pronalaska oružja u Tešnju, Sipa i on kao direktor, izloženi “neviđenoj satanizaciji”.

“Nevjerojatno je da je u BiH jedino Sipa zainteresirana da se otkriju počinitelji ovih kaznenih djela. Sipa raspolaže operativnim saznanjima da postoji više lokacija na kojima se nalaze skrivena minsko-eksplozivna sredstva u većim količinama, kojime bi se mogle naoružati kompletne formacije”, naveo je on.

Zubac je odbacio spekulacije da je Mehmedović uhićen jer je trebao svjedočiti protiv njega. “Sipa oduzima slobodu kada se za to ispune zakonski uvjeti, što je bio slučaj i s Mehmedovićem. Ako je on htio dati iskaz, nitko ga u tome nije mogao spriječiti. Ipak, mislim da je ovdje riječ o aferi kako bi se skrenula pažnja sa stvarnih događaja”, rekao je on.

Direktor Sipe naveo je da nije u potpunosti zadovoljan ni kada je riječ o istragama ratnih zločina, jer Tužiteljstvo BiH nije pokazalo spremnost da djeluje kao “uigran tim”.

Srna