Published On: Uto, kol 13th, 2019

ŽRTVA DŽIHADISTA Četiri godine poslije smaknuća Tomislava Salopeka nitko nije poslao Googleu zahtjev da ukloni jezive fotografije

Prije četiri godine pripadnici takozvane Islamske države objavili su na Twitteru mučnu fotografiju krvnički smaknutog Tomislava Salopeka, nedužnog Hrvata, geodetskog tehničara iz Slavonije koji je radio za jednu francusku kompaniju, a kojeg su oteli u Egiptu tri tjedna prije tog stravičnog čina.

Fotografija dekapitiranog Salopeka, koja je tada objavljena na društvenim mrežama, nažalost, i danas se može naći samo jednostavnim guglanjem. Sve ove godine nitko se od državne vlasti nije sjetio da bi bilo dobro poslati zahtjev tvrtki Google da se fotografija ukloni iz pretraživača jer ne samo da se njezinom objavom na neki način “slave” terorizam i militantni džihadisti, nego se ponovno otvaraju rane Salopekovoj obitelji.

Hrvatski mediji poštivali su etičke standarde u novinarstvu i nisu objavljivali nikakve fotografije ni videosadržaje koje su emitirali pripadnici tzv. Islamske države. Svi hrvatski mediji tada su objavili da neće prenositi takav sadržaj, upućivali su se i apeli na društvenim mrežama da se iz poštovanja prema obitelji te zbog činjenice da bi se time širila propaganda Islamske države video i fotografije ne dijele. I bosanski mediji pridružili su se apelu, ali to, nažalost, nije bio slučaj sa srpskim i slovenskim medijima.

Nakon upozorenja Jutarnjeg lista da se na internetu još uvijek nalaze ove šokantne fotografije, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je rekao kako nije bio ni svjestan te činjenice.

“Dao sam nalog svojim suradnicima da ispitaju koje nam mogućnosti stoje na raspolaganju kako bi se fotografije uklonile s interneta. Želimo Googleu prenijeti našu želju da zaštitimo žrtvu i njegovu obitelj”, poručio je Grlić Radman.

Komunikacijski i internet stručnjak Marko Rakar kaže kako bilo tko može od Googlea tražiti da se ukloni neki sporni sadržaj, iako je, upozorava, uklanjanje ovakvog sadržaja gotovo nemoguća misija. Naime, od Googlea se može uz valjano objašnjenje tražiti uklanjanje takvih fotografija, ali isključivo ako im se linkaju točno stranice na kojima se takav sadržaj pojavljuje.

“Od Googlea se može tražiti da se makne takav sadržaj iz indexa, ali bi praktički bilo nemoguće kontaktirati svaki od tih siteova kako bi se fotografije u potpunosti uklonile”, kaže Rakar.

Tomislav Salopek, podsjetimo, 22. srpnja 2015. otet je iz auta kojim je išao na posao u blizini Kaira. Iz Vladinih je izvora rečeno da nema zahtjeva za otkupninu. Desetak dana se ništa nije znalo dok se 5. kolovoza na internetu nije pojavila snimka u kojoj tzv. Islamska država prijeti kako će ga pogubiti ako se u roku od 48 sati ne ispuni njihov zahtjev i ne oslobode “muslimanske žene” iz egipatskih zatvora.

Iako je pokrenuta velika diplomatska i sigurnosna operacija u suradnji s egipatskim službama da se Salopek pronađe, nažalost 12. kolovoza 2015. IS je objavio da je dekapitirao Salopeka. Tada 30-godišnji mladić iz Vrpolja iza sebe je ostavio suprugu i dvoje male djece, a njegovo tijelo nikad nije pronađeno.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare