Published On: Sub, sij 8th, 2022

ZOVKO: U drugi plan se pokušava staviti promjena izbornog zakonodavstva te se fokus stavlja na BiH kao sigurnosno pitanje

Željana Zovko, zastupnica Odbora Europskog parlamenta za vanjske poslove, uoči večerašnjeg sastanka u Kiseljaku s hrvatskim dužnosnicima i političkim predstavnicima Hrvatske demokratske zajednice iz Središnje Bosne, novinarima je izjavila da je posjet europskih parlamentaraca iz Republike Hrvatske ovom području prilika za upoznavanje sa statusom i prilikama Hrvata u BiH, kako bi ta pitanja bila adresirana po povratku u Europski parlament i bila poboljšana komunikacija i korištenje fondova u cilju puno jače relacije s Bruxellesom, posebno kad je riječ o statusu Hrvata u povratničkim sredinama u BiH.

Zovko, koja je posjetila Središnju Bosnu s više drugih zastupnika Republike Hrvatske u Europskom parlamentu, kazala je i da je u Bosni i Hercegovini evidentna potreba za izmjenom Izbornog zakona na način usklađivanja s presudama Ustavnog suda i međunarodnih sudova, što je ušlo i u rezolucije Europskog parlamenta. Međutim, na terenu, po njenim riječima, u drugi plan se pokušava staviti priča o potrebi promjena izbornog zakonodavstva te se fokus stavlja na Bosnu i Hercegovinu kao sigurnosno pitanje, a ne kao na zemlju s potrebama izbora na način legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, odnosno Hrvata.

Na novinarsko pitanje je li aktualni posjet prilika da se glas Hrvata iz središnje Bosne više čuje u Europskom parlamentu, Zovko je odgovorila da je ovo prilika za stavljanje u fokus tog pitanja i pitanja zašto u Europsku uniju ne dopiru problemi koji tište Hrvate.

Zastupnik Republike Hrvatske u Europskom parlamentu Karlo Ressler, član izaslanstva koje je posjetilo Središnju Bosnu i Kiseljak, uoči večerašnjeg sastanka izjavio je novinarima kako je razlog posjeta želja da se vidi kako žive Hrvati na ovom području. S druge strane, započela je veoma bitna godina ne samo za Hrvate već i za budućnost cijele Bosne i Hercegovine, kazao je ovaj europski parlamentarac.

U kratkim izjavama uoči večerašnjeg sastanka, predsjednik Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Radoje Vidović, kao i Lidija Bradara, predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, naglasili su značaj posjeta izaslanstva zastupnika biranih u Europski parlament, koji bi, po Bradarinim riječima, došli i prije da nije pandemije.

Vidović je osobito zahvalan gostima za sve što čine u cilju ustavne jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini, kazao je on./HMS/

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Blanka
Blanka
1 godina prije

Jel I ovo premudri manevar lekarkinog sina, od cije politicke moci u EU drhte svi, barem prema kazivanju rezimskih medija? 🙂

Blanka
Blanka
1 godina prije

BTW, ovi adezejevi s obje strane granice bas imaju dva fetisa – polaganja vijenaca i kleptomansko jamljanje. Ostalo cega se dohvate zavrsi u katastrofi..

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

Vidimo vaš doprinos iz većine sve nam ruže cvjetaju ali na asfaltu 🖕 jubiš mi milojka

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

O jamljanju bolje pitaj SDA , a i Sebiju gdje je izgubila diplome, Novalića o respiratorima kao i Solaka i Hodžića, pitaj Zukića i Asima, priprati “glumca” i Afere “torba” i “reket”.
A što se fetiša tiće tvoj je HDZ i pališ se luđački na Čovića…

Derim
Derim
1 godina prije

Ma sta se vi brinete o tome?? Zna se kome je BiH u amanet ostavljena.

Odin
Odin
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Mislimanski dio17%, a i to je upitno,,, a ni za to nemate muda da kažete javno,, nego ko hijene, lafo, građanska,Bih,,,, jajare,,,

Krilnik
Krilnik
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Misliš da je ostavljena u amanet onom što je preselio sa Dunjaluka na Ahhiret, a tamo odmah dobio prekomandu za Džehennem?

Izmetbegović
Izmetbegović
1 godina prije

Pojas Gaze erdoganu senilnom, RS Srbiji, Herceg-Bosna Hrvatskoj, eto ti ostavštine vrlo brzo…

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Gđa Zovko jasno definira stanje u BiH.
Muslimani na svaki način izbjegavaju rješavanje pitanja izbornog zakona, sve drugo stavljajući u prvi plan, kao sad 09.01 dan RS-a, ali o Izbornom zakonu ni slova.
Tako su po tko zna koji put nasamarili USA diplomate i općenito brutalno izigrali USA napore u BiH.

Last edited 1 godina prije by Anonimac