Published On: Fri, Jul 17th, 2020

Zovko traži mjere protiv Turske zbog prenamjene Aja Sofije u džamiju

Zastupnici u Europskom parlamentu uputili su dopis Glavnom direktoru UNESCO-a i visokom predstavniku Europske unije Josepu Borrellu u kojem su izrazili nezadovoljstvo odlukom da se Aja Sofija pretvori u džamiju.

Željana Zovko, supotpisnica dopisa, izrazila je duboko žaljenje zbog instrumentalizacije ovog objekta iznimne kulturne vrijednosti.

S ostalim zastupnicima pozvala je na poduzimanje odgovarajućih mjera na očuvanju ovog lokaliteta svjetske baštine, kao i na zaštiti međunarodnih sporazuma i UNESCO-ovog okvira, kako bi se podržale glavne europske vrijednosti i načela.

Potpisnici dopisa ukazali su da upis Aja Sofije na Popis svjetske baštine UNESCO-a kao muzeja podrazumijeva brojne zakonske obveze, uključujući da je prije bilo kakve izmjene iznimne univerzalne vrijednosti potrebno obavijestiti UNESCO i na zahtjev omogućiti Odboru za svjetsku baštinu provođenje ispitivanja.

Zovko je naglasila da službeno mijenjanje iznimne univerzalne vrijednosti Aja Sofije može dovesti i do brisanja s prestižnog UNESCO-ovog Popisa, čime bi svjetska baština zauvijek izgubila ovaj iznimni spomenik.

”Pozivam UNESCO i Odbor za svjetsku baštinu da reagiraju i utvrde odgovornost za ovo jednostrano djelovanje na baštini koja pripada cijelom svijetu”, apelirala je Zovko.