Published On: Čet, tra 21st, 2022

ZOVKO: Srbija se mora odlučiti između dobra i zla

Odbor za vanjske poslove (AFET) u Europskom parlamentu danas je raspravljao o nacrtu Izvješća o Izvješću Komisije o Srbiji za 2021. godinu. Ovim će Izvješćem Europski parlament dati preporuke za korake koje bi Srbija trebala poduzeti s ciljem napredovanja na putu k europskim integracijama, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, Željana Zovko, pozdravila je Izvješće i poručila da od Srbije očekuje daljnje usklađivanje sa Zajedničkom europskom vanjskom i sigurnosnom politikom, posebice u pogledu sankcija Rusiji.

“Od Srbije očekujemo da konačno izabere svoj put i uskladi se s onima kojima se teži pridružiti, umjesto da u ovom nestabilnom svijetu stalno balansira između dobra i zla”, upozorila je Zovko, dodavši da je Srbija napredovala na europskom putu, no potrebno je uložiti dodatne napore u poglavljima koja se odnose na pravosuđe, vladavinu prava, temeljna prava i slobodu medija.

Zovko je također pozvala Srbiju da intenzivira rad na sudbini nestalih osoba, na osudi govora mržnje i veličanja ratnih zločinaca, te da poveća podršku domaćim tužiteljima u privođenju počinitelja pravdi.

Zovko je nadalje navela da je poštivanje manjinskih prava hrvatske zajednice u Srbiji i dalje ispod europskih standarda, bez obzira na činjenicu da je na nedavnim izborima u Skupštinu Srbije izabran zastupnik hrvatske manjine.

“Vrlo je važno da Srbija pokaže iskrenu predanost rješavanju otvorenih pitanja vezanih za status hrvatske manjine u Srbiji, posebice u smislu nediskriminatorne upotrebe hrvatskog jezika u obrazovanju i posvećenom medijskom prostoru, kao i poštivanje hrvatske kulturne baštine“, naglasila je Zovko, te dodala da Srbija odašilje razočaravajuću poruku prisvajanjem hrvatske kulturne baštine i književne tradicije, kao i dovođenjem u pitanje statusa hrvatskoga jezika u svojim obrazovnim programima./HMS/

guest
16 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments