Published On: Čet, srp 1st, 2021

ZOVKO: Povećan proračun za program IPA III, bit će dostupno 14 milijardi eura

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojio je danas privremeni sporazum o trećoj generaciji Instrumenta za pretpristupnu pomoć – IPA III, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ovaj instrument je, kako se navodi, glavni izvor financijske pomoći za europske integracije Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

-Željana Zovko je u pregovorima sudjelovala kao suizvjestiteljica u ime Europskog parlamenta. Zovko je naglasila kako ovom novom uredbom, Europska unija iznova potvrđuje svoju kontinuiranu potporu europskoj perspektivi ovih zemalja, priopćeno je iz ureda zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko.

Navodi se da je Zovko pojasnila da će instrument IPA III pomoći zapadnom Balkanu i Turskoj u institucionalnim, pravnim, administrativnim i društveno-gospodarskim reformama koje vode prema usklađenosti s vrijednostima, standardima i politikama Unije.

Instrument omogućuje daljnja ulaganja u infrastrukturu, okoliš, digitalizaciju i povezanost te jača stabilnost i prosperitet regije. Zovko je istaknula da Europska unija financiranjem ovih transformacijskih procesa na zapadnom Balkanu i u Turskoj također ulaže u vlastiti mir i sigurnost.

“Na temelju mandata koji smo dobili od Europskog parlamenta, kao suizvjestiteljica sam zajedno s Toninom Piculom osigurala da uredba instrumenta IPA III bude poboljšana u odnosu na svoje prethodnike” – navela je Zovko, dodavši da će instrument sadržavati povećan proračun u iznosu većem od 14 milijardi eura.

Također je naglasila da će provedba uredbe slijediti pristup zasnovan na politikama i na uspješnosti, koji će stimulirati korisnike da preuzmu više odgovornosti za proces integracije. S druge strane, Europska unija je u stanju modulirati financijska izdvajanja u slučaju značajnog nazadovanja ili trajnog nedostatka napretka.

Zovko je istaknula da će Europski parlament više nego ikad biti uključen u upravljanje i praćenje instrumenta IPA III, korištenjem delegiranih akata i putem novoosnovanog geopolitičkog dijaloga s Komisijom o provedbi ovog instrumenta.

Još jedno postignuće koje je Zovko navela odnosi se na znatno poboljšane zahtjeve za vidljivošću.

„U prošlosti, Europska unija često nije uspijevala prezentirati svoju potporu zapadnom Balkanu i Turskoj, a dezinformacijske kampanje dodatno su potkopavale naše napore. S instrumentom IPA III, korisnici bi trebali istaknuti pomoć Europske unije u svom komuniciranju o financiranim projektima, kako bi se unaprijedila svijest javnosti i naglasila dodana vrijednost europske pomoći i kredibilitet EU-a u regiji ”- izjavila je Zovko.

Također je dodala da bi kroz ove nove komunikacijske mjere, Europska unija u zemljama zapadnog Balkana trebala aktivno ulagati u strategiju za promicanje prednosti članstva u EU-u.

„Europska integracija ovih zemalja ključni je prioritet naše vanjske politike, ali pristupanje zemalja kandidata i potencijalnih kandidata ostaje konačni cilj. Pomoću instrumenta IPA III, omogućit ćemo sredstva za pomoć regiji tijekom cijelog tog procesa” – zaključila je Zovko./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x