Published On: Čet, ruj 13th, 2018

Zovko: Orban je bio najveći zagovornik ulaska Hrvatske u EU

HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko komentirala je razloge zašto zastupnici te stranke nisu glasali za izvješće u kojem se poziva na pokretanje postupka protiv Mađarske zbog kršenja europskih vrijednosti.

Željana Zovko kaže da je Europska pučka stranka bila podijeljena oko glasovanja koje se odvilo u srijedu. Otkriva da je trećina njemačke koalicije CSU-CDU bila za, trećina protiv, a trećina suzdržana po tom pitanju, a slično je bilo i s talijanskim, španjolskim i rumunjskim pučanima.

Stav protiv izvješća zauzeli su neki ljudi u Pučkoj stranci jer smatraju da se nisu ispunile sve mjere i da se vrući krumpir prebacuje na parlament, otkrila je Zovko.

“Mislim da je HDZ zauzeo pravi stav, želi da se prvo ispuštuju sve procedure da dođe do Parlamenta i da parlament to potvrđuje…U ovom trenutku pod ovolikim pritiskom medija, pritiskom polarizacije javnosti, aktivirati nuklearnu opciju mislim daje potpuno neodgovorno”, poručila je Zovko podsjetivši da se bliže europski izbori te da bi ova odluka mogla dovesti do guranja prema ekstremnijim opcijama svih koji smatraju da su neshvaćeni.

Kaže i da su Viktor Orban te njegova stranka Fidesz dio europskih Pučana. “Opomenuli smo kolegu, ali na ovakav način odaslati poruku ne pridonosi izgradnji mostova, to podiže zidove”, rekla je Zovko.

HDZ, podsjetimo, poziva da se prvo riješe procesi na Europskom sudu oko Mađarske, a na podsjećanje reportera N1 Ilije Jandrića da upravo Mađarska ne poštuje odluke Suda o izručenju Zsolta HernadijaHrvatskoj, Zovko odgovara da je Orban bio najveći mentor i zagovornik ulaska Hrvatske u EU. Naglašava da ovdje nije riječ o vraćanju dugova Orbanu.

Zovko se osvrnula i na Junckerov govor o stanju Unije u kojem predsjednik Europske komisije poziva da se definira stav prema proširenju EU na Zapadni Balkan, jer će u protivnom o sudbini Zapadnog Balkana odlučivati drugi, prenosi N1

Referirala se na BiH otkud i sama dolazi i istaknula da prvo ta zemlja mora riješiti pitanje ravnopravnosti hrvatskog naroda. “Ako nam drugi budu birali člana predsjedništva, onda idemo na dalje blokade, a ta zemlja dijeli tisuću km granica s EU i Hrvatskom i potencijalno je opasnost za budućnost granica EU ako se ta pitanja ne riješe”, zaključila je.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare