Published On: Uto, pro 4th, 2018

ZOVKO: Izborni zakon je test za budućnost BiH

U nekoliko rasprava pred Europskim parlamentom i drugim forumima u Bruxellesu upozoreno je na opasni protuustavni i protudaytonski presedan s isključivanjem Hrvata iz vlasti, čime se de facto dovršava proces etničkoga čišćenja započet u ratu kroz političku majorizaciju, što se onda odražava i na druge sfere života.

Nametanje Željka Komšića najmalobrojnijim Hrvatima katolicima te poigravanje Domom naroda imaju potencijal dovesti BiH u najtežu krizu od Daytona. Eurozastupnica Željana Zovko poziva na zaokret, kako u BiH tako i u institucijama EU.

Kako komentirate rezultate ovih izbora?

Nedavno ste o tome upozorili na nekoliko europskih foruma i službenih institucija. – Nedavno održani izbori u BiH i izbor hrvatskog člana Predsjedništva kojega su izglasovale većinske bošnjačke zajednice, nažalost, najočigledniji su pokazatelj neravnopravne pozicije u današnjoj Bosni i Hercegovini. Hrvati, unatoč organiziranosti u otporu da im se nametne po treći put član Predsjedništva, izašli su dosad na izbore u najvećem broju od devedesetih godina i nisu bili u mogućnosti osigurati da njihov predstavnik sjedi u najvišoj instituciji u BiH, koja je u Daytonu uspostavljena kao jamstvo mira i ravnopravnosti triju zajednica.

Ovo je sada već treći put da Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva iz Federacije BiH te tako ostavljaju Hrvate i druge građane BiH, koji se smatraju dio te treće konstitutivne zajednice, bez svoga legitimnog predstavnika, čime se grubo ruše načela Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

Cijeli tekst u VL

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare