Published On: Tue, Sep 12th, 2017

ZOVKO HAHNU: Potrebna aktivnija diplomacija EU na zapadnom Balkanu, zbog terorizma i utjecaja neeuropskih država

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, sudjelovala je na Odboru za proračunski nadzor (CONT) u razmjeni gledišta o dobrom financijskom upravljanju u politici susjedstva EU-a s Johannesom Hahnom, povjerenikom za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Zovko se u svojoj intervenciji osvrnula na mišljenje Odbora za vanjske poslove (AFET) o općem proračunu Europske unije za 2018., koje je usvojeno na sjednici AFET-a 31. kolovoza te je podsjetila kako je potrebno povećati sredstva IPA-e za provedbu ključnih reformi u državama zapadnog Balkana.

Kazala kako je, osim dodatnih financijskih sredstava, potrebno povećati vidljivost i važnost europske politike proširenja te pozitivnih učinaka na stabilnost i sigurnost koju ona donosi.

“Smatram kako nam je potrebna aktivnija javna diplomacija EU-a i vidljivost u provedbi projekata EU-a na zapadnom Balkanu kako bi se države zapadnog Balkana mogle učinkovitije oduprijeti raznim prijetnjama, poput terorizma te eksternih utjecaja trećih neeuropskih država“, zaključila je Zovko./HMS/