Published On: Sri, srp 25th, 2018

ZOVKO: Europski pučani zalažu se za načela federalizma, Pack je još 2014. prepoznala opasnosti unitarizma

Zastupnica HDZ u Europskom parlamentu, stranke koja je punopravna članica Europske pučke stranke Željana Zovko, nije željela komentirati izjavu, bivše europarlamentarke Doris Pack danu prilikom posjeta Mostaru.

-Neću se osvrtati na izjave bivše kolegice u EU parlamentu i bivše izvjestiteljice za BiH Doris Pack jer sam samo vidjela njezine interpretacije, kazala je Zovko zamoljena da za Hrvatski Medijski Servis, komentira to što je Pack, prema medijskim navodima, Zakon o izbornim jedinicama i mandatima u Parlamentu BiH, koji je usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH glasovima zastupnika bošnjačkih stranaka ocjenila demokratskim, premda je on u suprotnosti s presudom Ustavnog suda BiH, dodavši da je to i Stav Europske pučke stranke.

Ovakva izjava Doris Pack mnoge je zaprepastila jer je riječ o Zakonu kojim, osim što je on u suprotnosti s presudom Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, se uzurpiraju nadležnosti države.

Krajem kolovoza u BiH dolazi službeno izaslanstvo Europske pučke stranke na čelu s Andrejom Kovačevim dopredsjednikom EPP i nadležnim za Zapadni Balkan, a u izaslanstvu će biti aktualni izvjestitelj za BiH Cristian Dan Preda te ostali članovi Europske pučke stranke koji su i aktualni zastupnici.

-Nakon misije će biti i službeno izvješće. Svako drugo očitovanje je izvan službenih stavova EPP, kaže Zovko.

Podsjeća kako su zastupnici Europske pučke stranke i u Europskom paralemntu izglasali načela federalizma i kako je EPP bila protiv bilo kakvog oblika unitarizma i separatizma kao kompromisnog rješenja za BiH, a dogovor o izbornom zakonu i kompromis u nalaženju rješenja smatrala svojim prioritetom.

-Koliko je meni poznato prva rezolucija na ovom tragu je bila usvojena dok je još gospođa Pack bila izvjestiteljica za BiH 2014. na čemu sam joj odala priznanje u to vrijeme jer je kroz nju prepoznala opasnosti unitarizma po BiH, kazala je Zovko./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x