Published On: Mon, Mar 11th, 2019

ZOVKO: BiH će ući u vakuum zbog nespremnosti jednog dijela političara na kompromis

Prvo i osnovno pitanje za Bosnu i Hercegovinu je izmjena Izbornog zakona prema presudi Ustavnog suda u predmetu Ljubić. S druge strane BiH može očekivati dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU tek onda kada Berlin i Pariz uvide da postoji spremnost na kompromis oko izmjena Izbornog zakona i formiranja vlasti u BiH. Stoga će sva uvjetovanja u formiranju Vijeća ministara BiH naići na otpor ka davanju zelenih signala ka BiH, rekla je Željana Zovko, zastupnica HDZ-a i EPP-a u Europskom parlamentu u intervjuu za Hrvatski Medijski Servis.

Zovko smatra ključnim izmjenu Izbornog zakona BiH onako kako nalaže presuda Ustavnog suda BiH po predmetu Ljubić.

„Prvo i osnovno pitanje za Bosnu i Hercegovinu je izmjena Izbornog zakona prema presudi Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić kako bi BiH dobila novi Izborni Zakon te kako bi se dalje nastavilo normalno formiranje vlasti“, rekla je Zovko.

Bez vlasti nema kandidatskog statusa

U intervjuu za HMS eurozastupnica Zovko je govorila i o nužnosti formiranja vlasti na razini BiH kao osnovnom preduvjetu kako bi BiH uopće bila kredibilan sugovornik na europskom putu.

„Bez formirane vlasti na državnoj razini Bosna i Hercegovina nema apsolutno nikakav kredibilitet u traženju svoje kandidature za članstvo u Europskoj uniji. Po svemu sudeći tako će i biti razmatran njen zahtjev; koliko je spremna u traženju kompromisa kako bi se formirala vlast i kako bi se nastavio daljnji put ka europski integracijama. Moramo znati da se sada približava ovdašnjeg saziva i Europskog parlamenta i Europske komisije tako da su sve granice i rokovi probijeni te taj nedostatak sluha od strane onih koji bi trebali napraviti kompromis je apsolutno nerazumljiv Bruxellesu i svima onima koji odlučuju o mogućem davanju statusa kandidata“, istaknula je Zovko.

Uvjeriti Berlin i Pariz

Zastupnica Zovko naglašava da su prava treće konstitutivne zajednice ključna za održivost, odnosno za mir i sigurnost na granicama s EU.

„Ne trebamo zaboraviti da kandidaturu ne odobrava Bruxelles nego treba uvjeriti i Berlin i Pariz o tome koliko su vlasti u Sarajevu ozbiljno shvatile svoji zadaću. Prilikom samog boravka u Bruxellesu Predsjedništvu BiH rečeno je da nije dovoljno samo doći u Bruxelles nego da će o toj njihovoj kandidaturi odlučiti Berlin i Pariz. To će odlučiti tek onda kada vide kolika je spremnost u samoj zemlji da se postigne kompromis i oko Izbornog zakona i u formiranju vlasti. Sva uvjetovanja u formiranju Vijeća ministara BiH apsolutno će naići na otpor ka daljem davanju zelenih signala ka Bosni i Hercegovini, a tu će trpjeti sami građani“, rekla je Zovko za HMS.

Nepoštivanje presuda Ustavnog suda

Zovko je mišljenja da jedna ozbiljna zemlje bez poštivanja presuda Ustavnog ustavnog suda ne može kazati da teži ka legalnosti i legitimnosti svih daljnjih odluka

-Odmah nakon izbora, a što je ujedno bio i moj amandman na Rezoluciju Europskog parlamenta o BiH, iz EU je rečeno da se moraju ispoštovati sve presude Ustavnog suda, pa tako i presuda „Ljubić“, Jedna zemlja bez ispoštovanih presuda Ustavnog suda ne može reći da teži ka legalnosti i legitimitetu svih daljnjih odluka. Apsolutno je neshvatljivo da se nisu ispoštovale presude Ustavnog suda. To se ne odnosi samo na presudu „Ljubić“ nego i na presudu za Grad Mostar. Mi opet ulazimo u godinu kada će biti lokalni izbori, a nemamo ispoštovane presude koje se tiču Grada Mostara, naglasila je Zovko te dodala:

„Tako da, ukoliko se želi dalji napredak, a znamo da će u narodnom periodu doći do formiranja vlati te dolaska novih ljudi na sve funkcije unutar EU BiH će ući u jedan vakuum u koji ne bi trebala ući. BiH će u taj vakuum ući zbog nespremnosti jednog dijela bh. političara da pravljenjem kompromisa pomognu građanima da dosegni viši standard života, a ne da napuštaju samu zemlju“, rekla je Zovko za HMS.

Jedino Hrvatska zainteresirana

Eurozastupnica s velikim iskustvom u diplomaciji da nikada nije postojalo neslaganje u podršci, nego jednostavno nitko drugi osim Republike Hrvatske nema neki poseban interes za BiH i ponašanja unutar same zemlje.

„Hrvatski eurozastupnici pokušavaju približiti problem da se ta zemlja ne smije ostaviti tek tako po strani. Bosna i Hercegovina više ne može biti zelja slučaj, mora se resetirati i vidjeti gdje je nastao problem zašto je ta zemlja postala zemlja-slučaj. Zbog mirne situacije nitko ne želi pogledati u suštinu i vidjeti zašto BiH nije napredovala i zašto ne napreduje. Samo se gleda da ne bi eskalirali neki problemi i nasilje“, mišljenja je Zovko.

Transatlantski dijalog nasuprot vakuumu

Naša sugovornica smatra da Bosna i Hercegovina još uvijek nije prešla iz daytonske u bruxellesku fazu. Smatra nužnim da se BiH oslobodi tog polusuverenog statusa koji je generiran podijeljenim nadležnostima između OHR-a i lokalnih politika s različitih razina. Snažnije uključivanje američke administracije zajedno sa europskom vidi kao put u kojem je moguće postići politički okvir na dobrobit sve tri političke zajednice u BiH.

-Toliko godina ne rješavamo kraj tog polusuverenog statusa gdje imamo podijeljene nadležnosti Ureda Visokog predstavnika i lokalne politike, a apsolutno se nije prešlo u bruxellesku fazu u koju je zemlja trebala prijeći. Znamo da je još prije nekoliko godina postojao uvjet „5+2“ da bi se zatvorio OHR. Rješenje i uzrok problema da se nije mogao postići unutarnji dogovor tražimo u povratku jasnog dijaloga između Europe i Amerike. To je taj transatlantski dijalog za koji se sada zalažemo kako bi se američka administracija, zajedno s europskom, aktivno uključila te da se nađe taj jedan srednji i nepristrani put za sve tri zajednice kako bi konačno zajednički mogli tražiti izlaz iz ovog vakuuma u koji su upali kako bi BiH postala svijetli primjer za čitavu regiju“, rekla je Zovko za HMS te dodala:

„Kada već imamo Makedoniju koja je napravila korak ka kompromisu zašto ne bismo imali i Bosnu i Hercegovinu da iz jednog lošeg primjera preraste u malo bolji primjer suradnje između tri zajednice koja je ključna da bi zemlja bila stabilna i da bi otklonila sve neeuropske utjecaje koji su ovdje sve jači i jači“, poentira Zovko./B. Galić/HMS/