Published On: Sat, Jul 29th, 2017

Zoran Zaev: ”Popustit ćemo Grčkoj, samo neka nas puste u EU i NATO”

Premijer Makedonije iz redova takozvanih ”socijaldemokrata”, Zoran Zaev, spreman je na ustupke Grčkoj oko imena zemlje, ako se Atena prestane protiviti članstvu Makedonije u EU i NATO paktu. Zoran Zaev je to izjavio za europski portal Politico.

Politico navodi da, ako želi ostvariti ovaj cilj, Zaev treba riješiti najteži problem s kojim se Makedonija suočava od raspada Jugoslavije.

Prethodna vlada Nikole Gruevskog nije htjela pristati ma kompromis s Atenom oko imena zemlje. Za razliku od svog prethodnika, Zaev s Bugarskom želi poboljšati odnose kroz potpisivanje ”Sporazuma o dobrosusjedskim odnosima” s bugarskim kolegom Bojko Borisovim.

No, kako pojašnjava Politico, glavni spor Makedonija vodi s Grčkom zbog imena i Atena blokira put Skopju prema EU i NATO paktu.

”Političari su u prošlosti zloupotrebljavali sustav”, rekao je Zaev.

Premijer buduće ”Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije” (FYROM), kako je zovu Grci, na što će gotovo sigurno pristati i Zoran Zaev, kaže ”kako će njegova vlada pokušati stvoriti drugačije društvo u Makedoniji”, koje će biti ”više demokratsko, slobodnije i pravednije”.

Portal podsjeća da je Zaev došao na vlast nakon dugotrajne političke krize u Makedoniji, koja je kulminirala kada su političke pristalice bivše vlade provalili u parlament i napali Zaeva i njegove suradnike, među kojima i Radmilu Šekerinsku, koju gotovo polovica Makedonaca smatra izdajicom zemlje, budući da je nakon studija 1995.  ušla je u Institut Otvoreno društvo Georgea Sorosa i na lokalnim izborima 1996. osvojila mjesto u Skupštini grada Skopja, nakon čega je na parlamentarnim izborima 1998. godine kao zastupnica ”socijaldemokrata” ušla u Sobranje Makedonije. 2007. je dobila magisterij Pravnog fakulteta i diplomacije Fletcher na američkom Sveučilištu Tufts i kasnije je uvijek bila u vrhu Socijaldemokratskog saveza Makedonije. Šekerinska je bila jedna od ključni osoba u izazivanju političke krize u Makedoniji, bliska plaćenim aktivistima koji su pokrenuli ”Šarenu revoluciju”, zbog čega je Gruevski na bio prisiljen raspisati prijevremene izbore, ali nakon nekoliko odgađanja, sve dok SDSM i američko veleposlanstvo u Skopju nisu bili sigurni da će albanski lider Ali Ahmeti napustiti VMRO-DPMNE i ući u koaliciju sa  ”socijaldemokratima” Zaeva i Šekerinske.

Aktualni makedonski premijer je rekao ”da je spreman provoditi reforme koje su uvjet za početak pregovora pristupanju EU”, a što se tiče Grčke, izjava je više nego jasna.

”Ako je Atena spremna odustati od svog protivljenja makedonskom članstvu u EU i NATO savezu, mi smo spremni na ustupke”, za Politico je rekao Zaev./Politico