Published On: Sub, stu 29th, 2014

Zoran Milanović ide na miniturneju po srednjoj Bosni

Iz ureda premijera naglašavaju kako Milanovićev posjet treba gledati u kontekstu njegovih državničkih obveza da skrbi o Hrvatima koji žive u susjednoj državi

Premijer Zoran Milanović u ponedjeljak i utorak ide na miniturneju po srednjoj Bosni. Riječ je o radnom posjetu. Iz ureda premijera naglašavaju kako Milanovićev posjet treba gledati u kontekstu njegovih državničkim obveza da skrbi o Hrvatima koji žive u susjednoj državi, posebice o područjima gdje živi veliki broj Hrvata.

Upravo zbog toga Hrvatska pomaže s vrlo značajnim sredstvima kulturne, obrazovne i druge projekte u srednjoj Bosni. Premijer Zoran Milanović posjetit će Sarajevo, Vareš, Kreševo, Novu Bilu, Vitez, Žepče i Jajce.

Razgovor s Bevandom i kardinalom Puljićem

Miniturneju će započeti u Sarajevu gdje će razgovarati s Vjekoslavom Bevandom, koji još uvijek predsjedava Vijećem ministara BiH obzirom da novi još nije imenovan. Nakon tog kratkog sastanka koji neće imati državnički karakter, Milanović odlazi u sarajevski kvart Stup, gdje će se obilježiti početak rada studentskog doma Hrvatskog katoličko-bogoslovnog društva.

Projekt izgradnje studentskog doma važan je jer tamo studira oko dvije tisuće studenata koji dolaze iz svih dijelova BiH. Dom je dobrim dijelom već uređen i opremljen, međutim još će trebati dodatna ulaganja da se projekt dovrši. Ukupna vrijednost tog projekta je 4,5 milijuna eura, od čega je iz hrvatskog državnog proračuna već isplaćeno 4,1 milijuna kuna, a bit će još 750 tisuća kuna. Milanović će se družiti sa studentima, a popričat će i s kardinalom Vinkom Puljićem.

Nakon toga Milanović ide u Vareš gdje će se sastati sa čelnicima općine, a obići će i starucrkvu Svetog Mihovila. Sljedeća postaja je Kreševo gdje će se sastati sa čelnicima općine nakon čega ide u Novu Bilu gdje je bolnica u koju je RH dosad uložila preko 100 milijuna kuna. Tamo će se sastati i s političkim liderima Hrvata iz srednje Bosne. U bolnicu će RH ove godine uložiti dodatnih 900 tisuća kuna. U Vitezu će Milanović imati sastanak s predstavnicima lokalne vlasti i sa gospodarstvenicima. U utorak će Milanović posjetiti Žepče i tamošnju hrvatsko-bošnjačku školu u koju je RH uložila pola milijuna kuna. U Jajcu će hrvatski premijer posjetiti franjevački samostan Svetoga Luke. Nakon toga premijer Zoran Milanović vraća se u domovinu.

vecernji.ba