Published On: Sri, svi 8th, 2013

ZORAN MIKULIĆ ODGOVARA SDA: Nemam veze sa kupovinom pomilovanja Mirse Švicarca!

Nakon što je jučer Stranka demokratske akcije u saopštenju optužila ministra pravde u Vladi Federacije BiH Zorana Mikulića da je doslovno prisilio Komisiju za pomilovanja FBiH koja je jednoglasno odbila zahtjev Mersada Hadžića poznatog kao Mirso Švicarac da promijeni svoju odluku i uvaži njegov zahtjev za pomilovanje, reagovao je Zoran Mikulić, a mi Vam u cijelosti prenosimo njegovo saopštenje:
Ponovo ističem da u potpunosti podržavam aktivnosti koje provodi Tužilaštvo BiH i koje su usmjerene ka razbijanju ogromne korupcijske mreže.
Nažalost, uporno se na sve moguće načine i mene pokušava dovesti u vezu sa kupovinom pomilovanja. To i ovom prilikom želim odlučno odbaciti, jer sa takvim nečasnim radnjama nemam nikakve veze i upravo sam ja inicirao početak istrage o nezakonitim dodjelama pomilovanja u FBiH.
Kada je u pitanju postupak pomilovanja Merseda Hadžića, želim istaći da sam od Komisije za pomilovanje tražio da preispita svoj prvobitni stav, iz razloga što je o tom zahtjevu postojalo pozitivno mišljenje Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica, pri čemu ničim nisam sugerisao kakva bi preporuka trebala biti u smislu smanjenja kazne, stoji u saopštenju Zorana Mikulića.
To nije bio jedini slučaj gdje sam tražio preispitivanje mišljenja Komisije jer sam to radio i u slučajevima kada sam cijenio da su predložena izrazito velika smanjenja kazni, uvjetni otpusti ili pomilovanja.
Znakovito je da o takvim slučajevima ne postoje službene zabilješke ili se one vješto kriju od javnosti.
Naglašavam da je jedina osoba koja može donijeti odluku o pomilovanju, bez obzira na sva mišljenja, predsjednik FBiH i to je njegovo pravo i niti jedno pomilovanje nije nezakonito samo po sebi, osim ako nije urađeno za novac.
Znam da nisam počinio bilo kakvo krivično djelo, te je kampanja usmjerena ka mom vezivanju za “slučaj Budimir” osuđena na propast” –  kaže se u izjavi federalnog ministra pravde Zorana Mikulića.