Published On: Wed, Sep 6th, 2017
#3rd | By Desk

ŽO HDZ-a BiH HNŽ: Županijski sud u službi politike SDA, tražimo od Vlade da zaštiti sigurnost građana

Temeljem zaključaka donesenih na XI. sjednici, Županijski odbor HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije uputio je Vladi HNŽ-a zahtjev za poduzimanje odlučnih koraka u očuvanju razine zaštite sigurnosti svih građana i njihove imovine na području županije, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Imajući u vidu pravorijek Županijskog suda ističemo kako u Sudskom vijeću pri odlučivanju u predmetu o imenovanju ravnatelja policije HNŽ-a nije bilo niti jednog Hrvata. Ovime se otvara utemeljena sumnja kako određene političke grupacije s jasnom namjerom dovode u pitanje sigurnost na području županije zbog čega taj Sud mora preuzeti odgovornost za posljedice te političke presude. Donoseći takvu presudu u četvrtoj godini mandata policijskog ravnatelja svjesno se ugrožava cjelokupna sigurnosna situacija na prostoru županije, posebno imajući na umu sigurnosnu situaciju u BiH i Europi, stoji u priopćenju ŽO HZBIH HNŽ.

U priopćenju se dalje navodi kako presudom kojom je preinačena presuda Općinskog suda, Županijski sud svjesno preuzeo odgovornost  za sigurnosno stanje u Županiji stavljajući se u funkciju politike SDA koja je od početka procesa imenovanja ravnatelja policije opstruirala taj postupak.

-Od Županijskog javnog pravobraniteljstva očekuje se da u postupku revizije ukaže na ulogu OHR-a u tijeku imenovanja ravnatelja policije i istovrsnu praksu imenovanja ravnatelja policije ranije u ovoj i drugim županijama.  Takvom praksom potvrđeno je kako se postupak izbora i imenovanja ravnatelja policije uređuje Zakonom o unutarnjim poslovima HNŽ-a i kako se taj Zakon primjenjuje u područjima koja regulira, čime se presuda Županijskog suda u potpunosti obara zbog pogrešne primjene materijalnog prava, stoji u priopćenju.

Županijski odbor HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije poziva sve sudionike u procesu izbora i imenovanja ravnatelja policije da ostave po strani političke zakulisne igre i rade na stvaranju preduvjeta za još učinkovitiji rad policije, a time i sigurnijeg života svih građana na ovim prostorima./HMS/