Published On: Čet, ruj 24th, 2020

Znate li tko je zaštitnik Dalmacije? Iako nije bio Hrvat, evo čime je to zaslužio

Znanstvenim skupom “Sveti Jeronim znameniti Dalmatinski muž” u Splitu su u četvrtak počeli sedmodnevni Dani svetog Jeronima, kojima se obilježava 1600. obljetnica smrti tog sveca zaštitnika Dalmacije.

Don Ivan Bodrožić, profesor na splitskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu i glavni organizator, rekao je kako će ovaj skup u dva dana okupiti  tridesetak domaćih i inozemnih stručnjaka koji će raspravljati o do sada nepoznatim elementima iz života svetog Jeronima u Dalmaciji.

Bit će, dodao je, govora i o njegovu utjecaju na hrvatsku kulturu i baštinu, posebice glagoljašku, hrvatske renesansne pisce, na hrvatsku duhovnost na koju je sveti Jeronim utjecao preko franjevaca, o njegovu utjecaju na teologiju.

Sv. Jeronim jedan od najvažnijih kršćanskih tumača Svetog pisma

Za svetoga Jeronima kazao je kako je jedan od najvažnijih kršćanskih tumača Svetog pisma.

“Zadužio je cijelu Crkvu svojim vrsnim poznavanjem, tumačenjem i prijevodima na latinski jezik Svetog pisma. Bio je veliki asketa, to jest pionir monaškog života na Zapadu. To su njegove zasluge po kojima ga cijela Crkva časti”, kazao je.

Bodrožić je izvijestio o pokrenutoj inicijativi da se u Splitu utemelji centar za sustavno istraživanje misli i djela svetog Jeronima.

Akademik Nenad Cambi istaknuo je da se Dalmacija ponosi svetim Jeronimom.

“On nije  Hrvat, nego je Rimljanin i materinji jezik mu je latinski, ali   rođen je u Dalmaciji i naš je zemljak. On je čovjek iz ovih krajeva, izrastao iz ovog podneblja te se posvetio širenju kršćanstva”, rekao je Cambi.

Marulić prvi zapazio veliku ulogu sv. Jeronima za Dalmaciju

Ustvrdio je da je istaknuti srednjovjekovni splitski književnik i kršćanski humanist Marko Marulić prvi zapazio veliku ulogu svetog Jeronima za Dalmaciju te je štovao, njegovao i širio njegov kult.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban naveo je kako je sveti Jeronim čeznuo za svojim rodnim dalmatinskim krajem.

“Sveti Jeronim za sebe kaže da je Dalmatinac, te je normalno da ga slavimo kao zaštitnika Splitsko-dalmatinske županije”, naglasio je Boban.

Nadbiskupskom Ordinarijatu danas će biti predstavljen kip sv. Jeronima i prigodna izložba o njegovu nastanku. Kip će predstaviti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, župan Boban, autor kipa kipar Veno Jerković i autor izložbe fra Tomislav Glavnik.