Published On: Ned, kol 12th, 2018

Znate li priče iza nekih od najpoznatijih fotografija u povijesti?

Foto: Wikipedia

SVI STE ih vidjeli, ali znate li pravu priču?

Otisak na Mjesecu

Iako mnogi misle da je tako, ovo nije fotografija otiska prvog koraka prve šetnje Mjesecom. I prije nego neki teoretičar zavjere zaključi da je to zato što se to nikada nije ni dogodilo reći ćemo da se radi o otisku Buzza Aldrina, drugog čovjeka na Mjesecu.

Fotografija je snimljena kako bi NASA mogla proučavati i shvatiti vlačnu čvrstoću na mjesečevoj površini.

Zakletva Lyndona Johnsona

Nakon što je izvršen atentan na Kennedyja, njegova udovica Jackie, u tišini je prisustvovala zakletvni Lyndona Johnsona. U tom je trenutku još uvijek nosila krvlju poprskani kaput.

Elizabeth & Hazel

Ovo je fotografija Elizabeth Eckford koju prati ljutita gomila bijelih rasista iz Arkanzasa dok pokušava ući u srednju školu Little Rock, 9. rujna 1957.

Ne baš.

Kao prvo, Ekcford napušta školu nakon što joj je Nacionalna gareda zabranila da uđe u zgradu. Ono daleko zanimljivije je priča o Hazel Bryan, djevojci koja je postala lice rasizma u Americi. Naime, Hazel je bila potresena cijelim slučajem jer u kratkom je vremenu došla na loš glas zbog fotografije koja se proširila cijelim svijetom. Kasnije je postala borac za prava Afro-Amerikanaca, ispričala se Eckford i dvije su žene kasnije postale prijateljice.

Doduše, “prijateljice” je malo navučeno jer Bryan je koristila situaciju za malo medijske pažnje.

Phan Thi Kim Phuc

Nick Ut snimio je fotografiju devetogodišnje djevojčice Phan Thi Kim Phuc koja je bila prisiljen sa sebe skinuti plamteću odjeću nakon napada napalmom na njezino selo 1972. Fotografija je postala jedna od presudnih fotografija koje su potakle da se okonča američka upetljanost u Vijetnamski rat.

Istina je nešto drukčija.

U ovom konkretnom slučaju, nije se radilo o američkom napadu. Južnovijetnamske zračne snage greškom su napale selo i pritom pogodile ne samo vojsku već i civile. Američki liječnici spasili su djevojčicu, a Amerikanci su već započeli povlačenje u trenutku kada se napad dogodio.

Ana Frank

Tri mjeseca nakon što se započela skrivati, Ana Frank u svoj je dnevnik zalijepila ovu fotografiju i napisala da se nada kako će jednog dana postati filmska zvijezda.

“Na ovoj fotografiji izgledam onako kako bih voljela izgledati cijelo vrijeme. Tada bi imala šansu da uspijem u Hollywoodu”.

Warren Bernard

Ovo je fotografija koju mnogi znaju pod nazivom “Čekaj me, tatice”, a vidimo dječaka Warrena Bernarda kako trči za ocem koji odlazi na ratište. Inače, radi se o fotki koja je izuzetno popularna u Kanadi gdje je u vrijeme rata iscrpno korištena, a kasnije je dobila i vlastiti kip.

No, priča iza fotke je zanimljiva. Vojska je u tom trenutku odlazila na obuku. Iako su kasnije poslani na ratište u Francusku i Nizozemsku, ovog su puta završili u Nanaimu koji je udaljen samo tri sata.

Isto tako, Bernard dodaje da atmosfera u kući nije bila prevesela kada se njegov otac vratio tog Božića. Naime, njegovi roditelji tada su se razvodili i ovo je zapravo jedna od njihovih posljednjih zajedničkih fotografija.

Tommie, John i Peter

Jedna od najpoznatijih fotografija u kojoj Tommie Smith i John Carlos tijekom Olimpijskih igara privlače pažnju na probleme crnaca u Americi. Ovaj se potez smatrao kontroverznim jer su neki tvrdili da sportaši politiziraju Igre.

Uglavnom, Tommie i John nose rukavice na različitim rukama jer Carlos je zaboravio ponijeti svoj par na ceremoniji. Ideja da svaki nosi po jednu rukavicu došla je od trećeg muškarca na slici. Njegovo je ime Peter Norman.

Iako im se on nije pridružio u salutiranju (zbog čega su ga neki kritizirali), nosio je isti bedž kao Smith i Carlos jer ih je podržavao u borbi. Štoviše, zbog toga se na našao na crnoj listi u Australiji iz koje i dolazi.

Dali

Legendarni fotograf Philippe Halsman 26 puta je pokušao snimiti ovu fotografiju prije nego je uspio. Pokušajte samo zamisliti Salvadora Dalija kako neprestano skakuće dok oko njega lete mačke i kante vode. Posebno ako u obzir uzmemo mačke i njihovu “ljubav” prema vodi.

Poljubac

Ovo nije fotografija zaljubljenog para koji slavi kraj Drugog svjetskog rata.

Radi se o mornaru koji ljubi strankinju koju nije ni pitao može li je poljubiti. Da stvar bude gora, u to je vrijeme već hodao s drugom ženom kojoj se to, sigurni smo, nije svidjelo. Puno kasnije, mnogi su fotografiju komentirali kao očiti primjer seksualnog uznemiravanja.

Winston Churchill

Ovo je vjerojatno najpoznatija fotografija Churchilla. Neki fotografiju doživljavaju kao savršen prikaz njegove posvećenosti i nepokolebljivosti.

No, fotograf Yousouf Karsh zna pravu priču. Churchill je ljut.

Naime, samo nekoliko sekundi prije snimanja, Karsh je iz Churchillovih usta uzeo cigaru, a to se Winstonu nikako nije svidjelo.

Windows

Fotka koju jako velik broj ljudi i dalje ima na desktopu nije samo jedna od najpoznatijih fotki svih vremena već i primjer polja uništenog nametnicima.

Jedna takva navala nametnika izazvala je svojevremeno štetu od pola milijarde dolara.

Smaknuće

Eddie Adams fotografirao je smaknuće Nguyena Van Lema, a fotografija je postala simbol borbe protiv brutalnosti rata. Mnogi i danas vjeruju da se radi o smaknuću civila.

No, šef policije Nguyen Ngoc Loan nije bio divljak koji nonšalantno ubija civile. Iako je kasnije njegov čin okarakteriziran kao ratni zločin, Van Lem je bio poručnik koji je ranije tog dana usmrtio jednog od Loanovih poručnika, njegovu suprugu i šestoro djece.

Gandhi

Prije nego je snimila ovu poznatu fotografiju Gandhija, fotografkinja Margaret Bourke-White namučila se da do nje uopće dođe. Morala je naučiti koristiti kolovrat što je i učinila.

Nije smjela razgovarati s Gandhijem jer je to bio njegov dan šutnje. Na sve to, Gandhi je mrzio bliceve i nije tolerirao više od tri. Uspjela je snimiti fotografiju iz trećeg pokušaja.

Kap mlijeka

Ako se pitate kako je fotografija kapi mlijeka postala toliko popularna, morate znati da je fotografu Haroldu Edgertonu trebalo 20 godina da je snimi.

Naime, 20 godina je razvijao opremu koja bi mu omogućila da snimi stvari koje su prebrze za ljudsko oko. “Kap mlijeka” je rezultat te njegove posvećenosti ovom cilju.

Einstein

Prije nego je snimio ovaj slavni portret, Philippe Halsman Albertu Einsteinu postavio je jedno pitanje. Pitanje je bilo vjeruje li da se mir u svijetu može održati.

Einstein mu je tugaljivo odgovorio: “Ne. Dok god ima ljudi, bit će i rata”. Čim je to izgovorio, Halsman ga je snimio. Tužni i bespomoćni izraz njegova lica ostao je zabilježen u ovoj fotografiji.

Che Guevara

Viđali ste ovu fotku na majicama, šalicama, bedževima, omotima albuma, profilnim fotkama i na još bezbroj drugih mjesta. No, znate li gdje je fotka snimljena?

Na sprovodu.

Naime, 4. ožujka 1960. francuski teretni brod La Coubre iz Belgije za Kubu prevozio je naoružanje za Castrov režim. Brod je eksplodirao i poginulo je 75 osoba. Na masovnom sprovodu, fotograf Alberto Korda uhvatio je dvije fotke Guevare, a ostalo je povijest.

Stara škola Photoshopa

Ovo prvo je jedna od najpoznatijih fotografija Abrahama Lincolna, a ovo drugo je fotografija Johna C. Calhouna koja je poslužila kao polazišna točka za velemajstora koji je kasnije samo ubacio Lincolnovu glavu na Calhounovo tijelo, prenosi Index.hr

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x