Published On: Thu, Jul 13th, 2017

Znanstvenici su potvrdili da bogomoljke mogu ubiti pticu radi njenog mozga (Video)

Švicarska znanstvena studija je utvrdila da bogomoljke ne prezaju ubiti pticu, a sve zbog ptičjeg mozga koji im služi kao hrana.

Okrutnost bogomoljki u svijetu insekata je već odavno poznata. One ne ubijaju samo svoje mužjake, nego i sve što im priđe blizu: od pauka do žabe. Probirljivost im nije vrlina, a što dokazuju i zoolozi koji su opservirali prehrambene navike bogomoljki.

Bogomoljke su u stanju ubiti i pticu, pogotovo male kolibrije čiji im je mozak omiljena hrana, što potvrđuje objavljena studija The Wilson Journal of Ornithology.

Švicarski i američki znanstvenici su pratili 12 vrsta bogomoljki u 13 zemalja svih kontinenata, a koje se redovito hrane ptičjim mozgom.

Sjedinjene Američke Države su na prvom mjestu znanstvenih opservacija, gdje je registrirano i dokumentirano više od 70% slučajeva od 1864. godine. 24 vrste ptica su žrtve bogomoljki, a posebno su im dragi kolibri, objašnjava Martin Nyffeler s Univerziteta u Baselu.

Način hvatanja i ubijanja žrtve je vrlo okrutan. Bogomoljka pognute glave čeka priliku za napad. Nakon što se ptica približi, slijedi obrušavanje na žrtvu, nakon čega bogomoljka kroz očnu šupljinu ptice dolazi do mozga koji joj je omiljena hrana.

Broj dokumentiranih napada u svijetu je mali u odnosu na broj kolibrija, međutim znanstvenici upozoravaju da namjerno puštanje bogomoljki u prirodu može učiniti više štete nego koristi. Prije nekoliko desetljeća, bilo je popularno uvoziti bogomoljke iz Sjedinjenih Država, koje su korištene za “prirodno” uništavanje drugih insekata.

Ovo je još jedan konkretan primjer kako unošenje drugih vrsta koje nisu autohtone, može loše djelovati na našu okolinu. Opreza nikad nije dosta, kako u svijetu flore, tako i svijetu faune.