Published On: Pet, srp 22nd, 2022

Znanstvenici sada mogu snimati sudare dvaju mrtvih sunaca

Zahvaljujući novom moćnom teleskopu astronomi mogu prvi put detektirati sudar dvaju mrtvih sunaca, odnosno neutronskih zvijezdi.

Neutronske zvijezde kolabirane su jezgre masivnih zvijezda koje su završile sa svojim vijekom trajanja i izbacile većinu svog materijala u svemir. Preostale jezgre još uvijek su masivnije od Sunca (najčešće između 1.38 i 2.1 Sunčeve mase), ali su izuzetno male, promjera samo oko 20 kilometara.

Ove zvijezde su toliko guste da jedna mala žličica njihovog materijala teži četiri milijarde tona. Imaju tako snažnu gravitaciju da se znaju međusobno privlačiti, nakon čega dolazi do sudara.

Sudari koji otkrivaju tajne svemira

Njihovi sudari su ključni za naše razumijevanje svemira. Naime, znanstvenici smatraju da su iz njih proizašli teški metali koji su formirali zvijezde i planete poput naših prije nekoliko milijardi godina.

Kada dođe do kolizije, nastaje bljesak i snažan udarni val koji juri svemirom. Taj gravitacijski val iskrivljuje prostor. Kada se otkrije na Zemlji, novi teleskop kreće u akciju kako bi pronašao točnu lokaciju bljeska.

Svjetlo od ovakvog sudara vidljivo je samo nekoliko noći pa se teleskop mora brzo usmjeriti prema tom području svemira. Astronomi su primijetili jedan od tih sudara 2017., ali su na njega naišli pukom srećom, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tradicionalna astronomija je često počivala na pukoj sreći”

Britanski znanstvenici su na vulkanskom španjolskom otoku La Palma izgradili teleskop Gravitational Wave Optical Transient, promatrač (GOTO) pomoću kojeg će sada sustavno promatrati ova zbivanja.

Naime, kada znanstvenici na Zemlji uoče gravitacijski val od sudara, GOTO kreće u akciju kako bi pronašao točnu lokaciju bljeska. Stručnjaci će ga pokušati locirati u roku od nekoliko sati ili čak minuta nakon detekcije gravitacijskih valova.

“Kad dođemo do stvarno dobre detekcije, moramo to iskoristiti na najbolji mogući način. Brzina je od ključne važnosti. Tražimo događaj koji traje jako kratko i nemamo puno vremena prije nego što nestane”, rekao je astronom Danny Steeghs sa Sveučilišta Warwick na La Palmi.

Stručnjaci sada zbog novog teleskopa mogu bolje istražiti tajne svemira.

“Tradicionalna astronomija je često počivala na pukoj sreći. Sada se više nećemo samo nadati slučajnim otkrićima već ćemo moći locirati ovakve sudare i otkriti, dio po dio, čega svega ima tamo u svemiru”, rekla je astronomkinja Kendall Ackley koja radi na projektu GOTO.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare