Published On: Uto, lis 27th, 2020

Znanstvenici s Harvarda otkrili koliki je rizik zaraze koronom u avionu

Rizik od zaraze koronavirusom u zrakoplovu je uz sigurnosne mjere vrlo nizak, puno manji nego u trgovinama ili u restoranu, objavio je u utorak Harvard.

Izvještaj pokazuje da se rizici “mogu smanjiti na vrlo niske razine kroz kombinaciju mjera za kontrolu zaraze”.

Istraživanje je financirala grupacija Airlines for America, koja okuplja aviokompanije i proizvođače avioopreme, u vrijeme dok američke tvrtke mjesečno bilježe milijarde dolara gubitka zbog pada prometa od 65 posto zbog koronavirusa. Američki avioprijevoznici imaju 50 posto manje letova nego 2019. godine.

Istraživanje je pokazalo da nakon što su aviokompanije uvele obavezno nošenje maski, pojačale čišćenje i izmijenile postupak ukrcaja i iskrcaja, “ima jako malo dokaza o zarazi na letu”.

Navodi se kako zrakoplovi imaju sustave ventilacije koji izmijene zrak prosječno svake dvije do tri minute, čime se uklanja 99 posto čestica veličine koronavirusa.

Znanstvenici također ističu da maske značajno smanjuju rizik od prijenosa bolesti. Američki centar za kontrolu i sprječavanje bolesti je preporučio da putnici i članovi posade u zrakoplovima i zračnim lukama nose maske kako bi se spriječilo širenje covida-19.

Rezultati studije poklapaju se sa zaključcima istraživanja američkog ministarstva obrane objavljenog ranije ovaj mjesec koji su također pokazali da je rizik od zaraze na letu veoma malen.