Published On: Sub, lis 24th, 2020

Znanstvenici razvijaju masku koja ubija virus na 90 stupnjeva

Znanstvenici s Instituta za tehnologiju Massachusetts u američkom gradu Cambridgeu razvijaju toplinsku masku koja će na 90 stupnjeva ubijati patogene koronavirusa i bit će puno udobnija za nošenje od maski koje danas viđamo, piše Geek.hr.

Umjesto da filtrira sve što izađe iz ljudskih usta, maske će ubijati virus prilikom izdaha, jer će dostizati temperaturu od čak 90 stupnjeva, na kojoj koronavirus ne može opstati.

Kako bi se izbjegle opekline uslijed zagrijavanja na 90 stupnjeva, maska će biti zaštićena neoprenom, sintetičkom gumom koja je zapravo polikloropren. Neopren ima dobru kemijsku stabilnost i održava fleksibilnost u širokom temperaturnom opsegu.

Ako testovi budu uspješni, maska će raditi na bateriju od devet volti i bit će skuplja od pamučne, kirurške i N95 maske, izjavili su istraživači.

Toplinska maska će biti idealna za situacije gdje je rizik od infekcije povećan, kao što su zdravstvene ustanove ili javni prijevoz i neće se morati sterilizirati poslije upotrebe.

Znanstvenici su već počeli praviti prototip maske, koja mora još proći i fizičke testove.

“Za razliku od maski koje filtriraju virus, ova maska pušta virusu da izađe kroz masku, a potom ga usporava i ubija”, izjavio je Michael Strano, kemijski inženjer na MIT-u, a prenosi Daily Mail.

Masku će biti moguće nositi bez ograničenja, a baterija od devet volti bi trebala omogućiti rad maske na nekoliko sati./HMS/