Utorak, 18 lipnja, 2024

Znanstvenici pronašli sedam planeta koji možda podržavaju život

Must Read

Svemir je velik, stvarno velik. Stoga je potrebno odati počast znanstvenim metodama kojima se koriste tragači za egzoplanetima, jer su nakon samo godine dana potrage pronašli sedam novih svjetova koji kruže oko svojih tuđinskih zvijezda, a koji bi mogli podržavati uvjete potrebne za razvoj života. Oni čak i nisu odviše daleko. Svih se sedam nalazi unutar naše galaksije.
Potraga je dio izrade “Kataloga naseljivih planeta” (Habitable Exoplanets Catalog), internacionalnog napora da se iskoriste baze podataka o svemiru iz više različitih izvora kako bi se otkrili strani planeti oko stranih zvijezda, koji bi mogli biti dom još nepoznatim oblicima života. Ovo otkriće je objavljeno u sklopu proslave prve godišnjice rada na Katalogu naseljivih planeta (HEC) te je prema stavu tima ovaj pronalazak doista veliko postignuće u tako kratkom roku.
Novi planeti se obično otkrivaju indirektno, praćenjem oscilacija u rotaciji udaljenih zvijezda, odnosno njihovim “klaćenjem” pod utjecajem gravitacije planeta. Potom znanstvenici vrše izračune o veličini i gravitacijskoj sili dotične zvijezde i orbite egzoplaneta, na osnovu kojih onda određuju stanišne uvjete koji bi mogli na njoj vladati.
Radi se zapravo o procjeni temeljenoj na znanstvenim pretpostavkama kategorije indeksa sličnosti sa Zemljom, koja u biti pretpostavlja da će na planetu, koji svojom veličinom i orbitom previše ne odstupa od planeta Zemlje, vladati slični uvjeti u pogledu dostupne količine svjetla i temperature, a i postojanja tekuće vode te u konačnici uvjeta koji podržavaju život. Na te bi planete njihove zvijezde mogle imati isti utjecaj kao naše Sunce na planet Zemlju, iako nije nužno da bi se tamo razvio život u onom obliku u kojem ga mi poznajemo ovdje.
Ti planeti orbitiraju u naseljivoj zoni oko svojih zvijezda u takozvanoj “Goldilocks” zoni. Iako to zvuči fantastično, zapravo dokazuje snagu naših tehnologija za promatranje svemira, napredak na područjima matematike i fizike, koji će možda jednoga dana pomoći naći odgovor na jedno od najvećih filozofskih pitanja ikada predstavljenih pred čovječanstvo: jesmo li sami u svemiru?
 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -