Published On: Sri, stu 17th, 2021

Znanstvenici na obalama Irske traže morsku travu kojom bi hranili krave i ovce

Znanstvenici pročešljavaju zapadnu obalu Irske u potrazi za morskom travom kojom bi se hranila goveda i ovce, pošto su istraživanja pokazala da bi se tako mogle smanjiti razine opasnog metana koje proizvode te životinje.

Projekt koji koordinira agencija za poljoprivredu trebao bi osnažiti rastuću industriju iskorištavanja morske trave koja traži nova tržišta, istovremeno oživljavajući drevnu tradiciju.

No neki se boje da bi to moglo povećati ionako velik broj grla u zemlji koja je najveći emiter metana po glavi stanovnika u Europi.

Testirali dvadesetak vrsta morske trave

Dvadesetak vrsta morske trave, uglavnom s obale Atlantika, znanstvenici su već testirali, a još desetke su prikupili uz pomoć partnera iz Norveške, Kanade, Švedske, Njemačke i Velike Britanije.

Stručnjaci iz Sjedinjenih Američkih Država i Australije već su pokazali da vrsta asparagopsis, kada se u malim količinama doda u hranu za stoku, dramatično smanjuje emisije metana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No to otkriće još nisu uspjeli pretočiti u proizvodnju morske trave koju nije lako uzgojiti na sjeverozapadu Europe.

“Neke smeđe trave obećavaju dobre rezultate”

Cilj irskoga projekta je umjesto toga pronaći obilje prirodne trave, iako znanstvenici priznaju da će biti teško doseći smanjenje metana od 80 posto, koliko se postiže asparagopsisom.

“Otkrili smo neke smeđe trave koje obećavaju dobre rezultate”, rekla je Maria Hayes, direktorica u projektu SeaSolutions, čiji je tim postigao smanjenje između 11 i 20 posto.

“Smanjenje emisije neće biti spektakularno, ali može biti značajno”, dodala je.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Miro
Miro
12 dana prije

Hebo travu. Daj špeka.