Published On: Pon, lis 30th, 2017

Znanstvenici dokazali: Krv trudnica ubija muškarce

Znanstvenici iz nizozemske neprofitne organizacije Sanquin otkrili su ovih dana kako muškarci mlađi od 50 godina, ukoliko prime krv od trudnica ili žena koje su rodile, imaju 1,5 puta veću šansu umrijeti u roku od tri godine

Kako prenose agencije, Sanquinovi znanstvenici otkrili su da su transfuzije krvi od donora trudnica bile povezane s povećanim rizikom smrtnosti kod muških primatelja, za razliku od žena, za koje nije bilo nikakvih posljedica.

Istraživanje je obuhvatilo 31.118 pacijenata koji su primili 59.320 transfuzija crvenih krvnih stanica u razdoblju od 2005. do 2015. godine u vodećim nizozemskim bolnicama.

Uspoređujući postotke preživljavanja primatelja, znanstvenici su pronašli ‘statistički značajno povećanje mortaliteta kod muških pacijenata koji su transfuzijom primili crvene krvne stanice’.

Poslije transfuzije krvi dobivene od sadašnjih ili nekadašnjih trudnica ukupno je umrlo 3.969 bolesnika, pri čemu je glavni uzrok bila akutna ozljeda pluća izravno povezana s transfuzijom.

Znanstvenici su pritom otkrili kako su muškarci mlađi od 50 godina, a koji su primili ovakvu transfuziju, imali 1,5 puta veću šansu umrijeti u roku od tri godine.

Znanstvenici smatraju da je ovaj povišeni rizik od smrti posljedica antitijelakoja žene stvaraju za vrijeme trudnoće.

‘Povezanost između povećane smrtnosti kod muških pacijenata koji su primili transfuziju od žena koje su bile trudne ukazuje na mogući mehanizam utemeljen na imunološkim promjenama koje se javljaju tijekom trudnoće’, rekao je Rutger Middelburg iz Sanquin Researcha, a prenosi britanski list The Telegraph.

Postoji i alternativno objašnjenje koje se temelji na razlici u količini željezaizmeđu žena koje su prošle trudnoću i muškaraca. Neka istraživanja pokazuju da postoji i razlika u crvenim krvnim stanicama između spolova, napomenuo je Middelburg.

U slučaju da se u novim istraživanjima pokažu iste posljedice transfuzije krvi od sadašnjih ili nekadašnjih trudnica, to bi moglo značiti da će se dogoditi velike promjene u transfuzijskoj medicini.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x