Published On: Fri, Jul 7th, 2017

ZNANSTVENI SKUP: “Ima li Europa razloga da se plaši muslimana?”

SANSKI MOST – Muslimani u Europi se suočavaju s brojnim problemima koji prate njihovu integraciju u europska društva, a njih je moguće prevladati jedino istinskim razumijevanjem, tolerancijom, dijalogom i edukacijom. Ovo je zaključeno na znanstvenom skupu koji je održan u Sanskom Mostu na temu “Muslimani i Europa – ima li Europa razloga da se plaši muslimana?”.

Organizatori ovog događaja bili su Medžlis Islamske zajednice u ovom gradu te Zaklada “alasti”, a istaknuto je kako se na ovaj način želi odgovoriti na pitanje kako se nositi s izazovima prožimanja europske i islamske civilizacije, te problemima integracije muslimana u europska društva. Jedan od predavača na ovom događaju bio je zagrebački muftija Aziz Hasanović i on je kroz oslikavanje društvenog položaja muslimana u Hrvatskoj pokušao odgovoriti na pitanje kako muslimani i Europa trebaju danas graditi međusobne odnose.

“Islam je civilizacijska konstanta Europe i nemoguće ga je isključiti. Islam nosi univerzalnu poruku mira, suživota i tolerancije, ali danas je prisutna zlouporaba vjere koja uz nepoznavanje islama, političku zloupotrebu i medijski iskrivljenu sliku o njegovim istinskim vrijednostima uzrokuje sve prisutniju islamofobiju”, istaknuo je Hasanović.

Negativnoj percepciji islama u Europi doprinose teroristički napadi

Prema njegovim riječima, negativnoj percepciji islama u Europi doprinose teroristički napadi, nejedinstvo i sukobi među samim muslimanima, dešavanja na Bliskom istoku, imigrantska kriza, te strah europskih društava od narastajućeg demografskog potencijala islamskog svijeta. O islamofobiji u Europi i njezinim stvarnim uzrocima govorio je Masud Šajareh, predsjednik Društva za zaštitu prava muslimana u Velikoj Britaniji.

On je istaknuo kako su sve češći verbalni i fizički napadi na muslimane, te da je prisutna stalna tendencija rasta islamofobije u europskim društvima. Prema njegovim riječima, cijela priča treba da se okrene u drugom smjeru, a velika odgovornost, kada je to u pitanju, jeste i na samim muslimanima i njihovoj sposobnosti da prihvate europske vrijednosti, kulturu i način života.