Petak, 19 travnja, 2024

ZNANSTVENI DOSEZI MALOG ALIJINOG: Islam stigao u dijelove Europe i prije kršćanstva

Must Read

BEOGRAD – Izlaganje Člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegović u Centru za islamske studije u Oxfordu, u kojem je iznio najgrublje  krivotvorine i brojne neistine, spadaju u kategoriju političkih  tragikomedija, rekao je Srni  povjesničar Dragomir Andjelkovich.
“Toliko je izrečeno neistina i toliko su one banalne da uopće ne zahtijevaju ozbiljnu analizu. Tu prosto ne može vidjeti nijedan drugi smisao osim ratnohuškačke propagande i početka predizborne kampanje usmjerene ka najneobrazovanijim slojevima muslimanskog društva u BiH, posredno preko stranih medija, odnosno stranaca koji o nama apsolutno ništa ne znaju “, naglasio je Anđelković.

 

Komentarišući tvrdnju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH da su “Bošnjaci prastari europski narod i da je islam u neke dijelove Europe došao prije krišćanstva”, Anđelković ističe da tako grub falsifikat, koji je izrekao Izetbegović, ima smisla samo u ratnim vremenima, a ovakva najbanalnija ratnohuškačka propaganda je ono što je i gurnulo ove narode u nesreću.

“Tijekom sukoba muslimani su pribjegavali takvim falsifikatima, ali takve stvari se rade u okviru ratne crne propagande, dok je u mirnodopskim uslovima samo odraz političke nemoći i osjećanja da on /Izetbegović/ potpuno gubi poziciju u muslimanskom korpusu i povlači najbanalnije i najprimitivnije argumente, kako bi se revitalizirao”, kaže Anđelković.

On je naglasio da Izetbegović govori o nečemu što je potpuno nevjerovatno, jer govori o islamu, koji je nastao šest stoljeća poslije kršćanstva, kao o religiji koja stiže u mnoge dijelove Evrope prije krišćanstva, što je paradoks.

“Preko Rimskog carstva, kasnije Bizantije, u temelje  moderne Europe je utkano krišćanstvo. Potpuno je jasno da je u svaki dio Europe kršćanstvo stiglo neusporedivo prije islama”, podsjetio je Anđelković, navodeći da je Izetbegovićeva izjava potpuno nakaradna.

Isto tako, kaže on, Izetbegovićeva izjava da je islamizacija takozvanih Bošnjaka bila prije dolaska Turske na Balkan, ne može se skoro ni komentirati koliko je besmislena, jer se nigdje na Balkanu islam nije pojavio prije dolaska turske imperije, osim kroz pojavu pojedinih trgovaca.

“Pa čak i poslije dolaska Turske, desetjeća  su morala  proći  prije nego što je započela islamizacija. U Bosni ona nije ni otpočela ozbiljnije prije 16, odnosno 17. stoljeća”, rekao je Anđelković, ocjenivši da je izjava Izetbegovića van svakog smisla, kako moralnog tako i povijesnog.

On je konstatirao da Bakir Izetbegović samo nastavlja ideologiju i politiku svog oca Alije, koji je gurnuo BiH u rat i odbijao mirovne planove.

Izetbegovićeve priče da je za vrijeme ratova na ovim prostorima, od 1918. do 1992. godine, zabranjivan termin Bošnjaci, kaže Anđelković, potpuno su besmislene, jer se nitko nije ni deklarisao kao Bošnjak u prethodnim popisima stanovništva, a danas to najbolje znaju muslimanski lideri koliko su imali muka da ubijede muslimane na popisu u BiH da se deklariraju kao Bošnjaci.

Anđelković podsjeća da bizantijski car Konstantin Porfirogenit, na koga se poziva Izetbegović zbog termina Bosna, u svom čuvenom spisu “De administrando imperio” vrlo jasno kaže da je “Bosna provincija u okviru Srbije”.

“Više puta se muslimani pozivaju na taj spis, ali to pokazuje koliko oni ništa ne čitaju i koliko otvoreno falsificiraju stvari, jer u dijelu koji se odnosi na Srbiju i Srbe, Konstantin Porfirogenit vrlo jasno kaže da je ‘Bosna provincija u okviru Srbije’ – znači jedna oblast srpske države i da su se tamošnji stanovnici naselili na Balkan kad i ostali Srbi”, dodao je on.

Isto tako, kaže Anđelković, u poveljama bosanskih vladara iz srednjeg vijeka Kotromanića, koji su bili srpska dinastija, oni vrlo jasno kažu da su Srbi, a da je jezik koji se govori u bosanskoj državi – srpski.

Izetbegović je jučer  održao predavanje o temi “Borba za slobodu, dostojanstvo i demokraciju u islamskom svijetu – Iskustva bosanskih muslimana” u Centru za islamske studije Univerziteta u Oksfordu, gdje je, između ostalog, rekao da su Bošnjaci prastari europski narod i da je islam u Evropi intenzivno prisutan preko 1.300 godina, a u mnoge njene dijelove stigao je dva i više stoljeća prije krišćanstva.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -