Subota, 13 srpnja, 2024

Znanost ne može utvrditi utjecaj elektromagnetskih zračenja na zdravlje ljudi, životinja, pa i biljaka

Must Read

Brojna znanstvena istraživanja potvrdila su utjecaj elektromagnetskih zračenja na život pčela, ali neka od njih to pobijaju, pa znanstvenici o tome izbjegavaju donijeti definitivan zaključak.

Skupina autora u novom broju stručnog časopisa “Veterinarska stanica” ističe da nisu potpuno jasni učinci vrijednosti radiofrekvencijskoga elektromagnetskog zračenja (RF-EMZ) na pčelinje zajednice, tako da ono ne isključuje ni mogućnost prilagodbe pčela tijekom kraćeg ili dužeg izlaganja tim zračenjima.

Međutim, u članku časopisa koji izdaje Hrvatski veterinarski institut od 1970. godine navodi se znatno veći broj istraživanja koja potvrđuju biološke učinke RF-EMZ-a na medonosne pčele, piše agencija HINA.

Neki od učinaka su dezorijentacija, poremećaji ponašanja u košnici i poremećaji komunikacije, smanjena plodnost i nosivost matice, proizvodni poremećaji i poremećaji u razmnožavanju, oksidacijski stres i genotoksičnost.

Značajno slabljenje zajednica

Jedno istraživanje provedeno je na ukupno šesnaest pčelinjih zajednica i to na način da su osam pčelinjih zajednica autori izložili zračenju, pet zajednica zračenju punog intenziteta i tri s 50 posto smanjenog intenziteta zračenja, dok osam zajednica nije bilo izloženo i poslužile su kao kontrolna skupina.

Rezultati su pokazali značajno veću sposobnost povratka u košnice pčela radilica iz kontrolne skupine. Iz prve skupine 63 posto pčela se vraćalo u košnice, u odnosu na 49 posto pčela koje su bile izložene EMZ-u.

Drugo istraživanje pokazao je da svakodnevno desetminutno izlaganje pčelinjih zajednica tijekom deset dana prouzroči nestanak pčela skupljačica iz zajednice, odnosno njihov otežani i dugotrajniji povratak u košnicu kao posljedica dezorijentacije.

Također, istraživanje je pokazalo znatno manji broj izlazaka i ulazaka radilica u košnicu te s tim u vezi i manju proizvodnost, odnosno manju količinu oprašivanja biljaka i smanjenu proizvodnju meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Jedno od istraživanja, koje je izlagalo pčelinje zajednice mobilnom telefonu tijekom razgovora, zabilježilo je povećanje frekvencije slanja zvukova pčela 25 do 40 minuta nakon uspostave poziva s ukupnim trajanjem čak do dvanaest sati nakon prekida razgovora. Detaljnijom analizom autor je ustvrdio nekoliko različitih frekvencija koje su izložene pčele koristile.

Na kraju jednog pokusa autori su evidentirali značajno slabljenje zajednica i konačno potpuni nestanak odraslih pčela iz košnica izloženih EMZ-u.

Izvori elektromagnetnog zračenja - Znanost ne može utvrditi utjecaj elektromagnetskih zračenja na zdravlje ljudi, životinja, pa i biljaka

Ilustracija / Izvori elektromagnetnog zračenja

“Nije dokazano”

Autori članka, međutim, navode i rezultate istraživanja koja ne pokazuju nikakve značajne učinke zračenja te vrste na pčele.

Jedno istraživanje pokazalo je ozračivanje pčela RF-EMZ-om s frekvencijom nema učinka na agresivnost i orijentaciju pčela, kao ni na njihovu međusobnu komunikaciju. Uz navedene zaključke autori napominju da se pojava naglog nestanka radilica iz košnice ne može povezati s učincima radiofrekvencijskog zračenja.

Također, u jednom od istraživanja autori su pokazali da učinci u ličinaka ovise o fizikalnim uvjetima RF-EMZ-a, kao što su jakost polja i modulacija Na području najveće jakosti polja (1 V/m) autori su tijekom prva dva mjeseca utvrdili povećanu agresivnost, smanjenu jačinu pčelinjih zajednica i smanjenu površinu zanesenog pčelinjeg legla.

No, većina ih je uočila da je kod svih pčelinjih zajednica smanjena količina peludi i meda, smanjen podražaj za hranjenjem, što posljedično može dovesti do smanjenje učinkovitosti oprašivanja i proizvodnosti zajednice.

Zračenje povećano više od 1000 puta

Istraživanja su provedena zbog činjenice da uporaba bežične tehnologije predstavlja nedvojbeno najveći i najbrže rastući izvor onečišćenja okoliša elektromagnetskim zračenjem antropogenog podrijetla.

Uporabom uređaja koji koriste bežičnu tehnologiju, poput mobilnih ili bežičnih telefona, uređaja s podrškom za wifi ili bluetooth, te razvojem potrebne infrastrukture, vrijednost radiofrekvencijskoga elektromagnetskog zračenja u frekvencijskom pojasu oko 1GHz povećala se gotovo 1018 puta u odnosu na vrlo nisku vrijednost prirodnog zračenja.

Znatni porast razvoja i primjene bežične tehnologije posljednjih 30 godina i definiranje RF-EMZ kao mogućeg kancerogenog čimbenika za ljude, doveli su do zabrinutosti i uznemirenosti šire javnosti o štetnim posljedicama na zdravlje ljudi, životinja, pa i biljaka, objašnjava se u istraživanju.

Uznemirenost šire javnosti o štetnim posljedicama RF-EMZ - Znanost ne može utvrditi utjecaj elektromagnetskih zračenja na zdravlje ljudi, životinja, pa i biljaka

Ilustracija / Uznemirenost šire javnosti o štetnim posljedicama RF-EMZ

Navedena se strepnja još više očituje zbog izostanka poznavanja štetnih učinaka prije negoli se odobri i primjeni nova tehnologija, što se povezuje s javnim negodovanjem i neodobravanjem uvođenja 5G tehnologije. No, unatoč ogromnom porastu elektrosmoga čini se da opća populacija, pa čak i nemali broj znanstvenika, nije u potpunosti svjestan promjene vrijednosti prirodnog elektromagnetskog okruženja.

Razlog tomu moglo bi biti slabo poznavanje djelovanja RF-EMZ-a antropogenog podrijetla na zdravlje ljudi i životinja te nerazumijevanje njegova djelovanja na druge prirodne i umjetne atmosferske komponente, kao i na ionosferu.

Na temelju rezultata brojnih istraživanja poznato je da RF-EMZ uz toplinski uzrokuje i netoplinski učinak, koji se može očitovati promjenama na razini molekule (DNK – karcinom) i razini organskih sustava (živčani i imunološki).

Za biološke učinke RF-EMZ-a na životinje, istraživanja su provedena na širokom rasponu vrsta od beskralježnjaka do sisavaca, stoji u tekstu.

- Advertisement -

3 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -