Published On: Wed, Oct 14th, 2020

ZNANOST DOKAZALA: Nije točno da nema ničeg duhovnog u seksu, upravo ovo se događa nakon samog čina…

Kako se osjećate nakon vođenja ljubavi? Znanost kaže da će se odgovor razlikovati ovisno o vašem spolu.

Ali ne onako kako vi mislite!

Muškarci će se osjećati religioznije/duhovnije nakon  seksa  s voljenom osobom, pa čak i kad to čine s osobom u koju nisu zaljubljeni, pokazalo je neobično istraživanje provedeno na Sveučilištu Duke u Sjevernoj Karolini.

Razlog leži u hormonu duhovnosti i vezivanja zvanom oksitocin.

Žene prirodno proizvode više oksitocina od muškaraca, pa su samim time duhovnija bića. Oksitocin  utječe na našu percepciju svijeta i ono u što vjerujemo, kaže autorica studije Patti Van Kappelen.

Oksitocin se kod žene luči u povećanim dozama nakon samog čina seksa, nakon porođaja se luči deset puta više kako bi se razvio dubok emotivni i duhovan odnos majke prema djetetu.

Novo istraživanje otkrilo je da seks otpušta hormon oksitocin koji ne samo da potiče intimnost i altruizam već i religioznost, a to se posebno odnosi na muškarce.

Ovaj se hormon prirodno oslobađa tijekom seksa, porođaja i dojenja. Daje se i kao lijek tijekom porođaja, ali u ovoj je studiji ubrizgan muškarcima.

 Ispostavilo se da se njihov osjećaj duhovnosti pojačao nakon što su primili ovu supstancu i da ih je “zadržao” još tjedan dana!

Oksitocin kod oba spola pojačava pozitivne emocije poput zahvalnosti, nade, nadahnuća, ljubavi, smirenosti i čuđenja.

Muškarci u studiji podijeljeni su u dvije skupine, jedna je primala placebo, a druga oksitocin. 

Oni iz druge skupine prije nisu rekli da su vjernici, ali nakon što su uzeli supstancu, rekli su da je duhovnost vrlo važan dio njihovih života, prenosi “Daily Mail”.