Published On: Uto, pro 2nd, 2014

Značajna uloga BiH za Islamsku državu

Rat u BiH uzrok je veza između bečkih salafista i Islamske države, piše bečki Kurir. Kako prenosi Tanjug, povod za ovakvu tvrdnju je prošlotjedno uhićenje 14 osoba osumnjičenih za vojačenje džihadista i financiranje terorističke organizacije, među kojima je glavni osumnjičeni Mirsad Omerović.

Bečki list podsjeća, pozivajući se na izvještaj Haaškog tribunala, da se na strani muslimanskih snaga u BiH borila jedna jedinica mudžahedina, koja se sastojala od boraca iz inozemstva.

Njih je regrutirao Osama bin Laden i obučavao u Sudanu, a tadašnji u Beču akreditirani sudanski diplomat Elfatih H. organizirao je iz Austrije, bez ikakvih prepreka, novac i oružje iz Saudijske Arabije, navodi bečki dnevnik.

Nakon rata vlasti u BiH su željele riješiti se plaćenika, oduzevši im bh putovnice, a i CIA je pojedine džihadiste smjestila u Guantanamo.

Također i austrijske vlasti su, odjednom smatrale Elfatiha H. teretom, i izrekle mu zabranu boravka u Austriji.

Preostali džihadisti uspjeli su, prenosi Kurir, zaposjesti više sela u Bosni, a veza između bosansko-austrijskih pristalica bin Ladena njegovala se preko jedne bosanske omladinske organizacije i radikalnih propovjednika, prenosi Tanjug pisanje Kurira.

Prema Službi za očuvanje ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) oni su djelovali pod “zastavom” Islamske države, jer je Al Qaida izgubila na značaju nakon smrti Bin Ladena, pošto njegov nasljednik Aiman al Zavahiri nema nikakvu karizmu.

Kao primjer list navodi nedavno uhićenog Bilala Bosnića, koji je za vrijeme rata u BiH bio član mudžahedinske brigade i koji je i poslije bio ”žestok pristalica Bin Ladena”.

On je u rujnu uhićen u okviru operacije “Damask” pod sumnjom da je regrutirao Austrijance, 160 mladih Bosanaca i 50 Talijana za Islamsku državu.

To, naglašava bečki Kurir, ukazuje da su se prijašnje pristalice Bin Ladena, zajedno sa svojim organizacijama, stavile u službu Islamske države, a tako i njihovi “kraci” u Austriji.

Spomenuti BVT naglašava kako salafistička sela u Bosni imaju značajnu ulogu u regrutiranju Austrijanaca za potrebe Islamske države.

“Ta sela doprinose značajno etabliranju supkultura, to jest paralelnih društava i često ih posjećuju osobe iz Austrije”, stoji u izvještaju austrijske službe.

Među posjetiteljima takvih mjesta bio je i produžena ruka Bosnića u Beču Mirsad Omerović, zvani Ebu Tejma.