Danas se navršava peta godišnjica smrti generalja Rasima Delića,  a njegov mezar na Šehidskom mezarju Kovači posjetili su članovi porodice i brojne delegacije, piše bh. novinska agencija Patria. Adnan Delić, sin ratnog komandanta kazao je da je njegov otac osoba koja je ušla u historiju BiH i dala svoj život za BiH. – Preuzeo je najveću […]

" />
Published On: Čet, tra 16th, 2015

ZNA SE KOJI NAROD JE GAZDA U KUĆI: SDP BIH duboko poštuje lik, djelo, zločine i živoni put ratnog zločinca Rasima Delića

Danas se navršava peta godišnjica smrti generalja Rasima Delića,  a njegov mezar na Šehidskom mezarju Kovači posjetili su članovi porodice i brojne delegacije, piše bh. novinska agencija Patria.

Adnan Delić, sin ratnog komandanta kazao je da je njegov otac osoba koja je ušla u historiju BiH i dala svoj život za BiH.

– Preuzeo je najveću odgovornost u najtežim trenucima za BiH, a to je 1993. godine kad je preuzeo dužnost generala Armije Republike BiH.

General Delić penzionisao se 2000. godine, a suđenje u Hagu bili su najteži dani poslije rata. U penziju je otišao u septembru 2000. godine. Haški tribunal 2008. godine osudio ga je na tri godine zatvora  zbog “okrutnog postupanja i kršenja pravila i običaja ratovanja”. Odslužio je dvije trećine kazne i pušten je na slobodu.

Počast generalu odali su predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, Zekerijah Osmić i Damir Mašić. (Izvor: portal Bakira Alispagića – nap.ba)

Napomena: Malo je poznato da je Rasim Delić, svojedobno trenirao vojnike Blaža Kraljevića  u Dretelju1. Logoru za Srbe. Klanja Srba i silovanja Srpkinja dolaze nakon tog. Filmove sa Svetlanom Broz silovatelji iz Dretelja snimali su znatno kasnije. Kad ih je politički merhamet , nakon rata proglasio antifašistima.