Published On: Pet, ožu 14th, 2014

UBOJSTVA CIVILA I PRIJE SAME SREBRENICE: “Ljiljan” pjeva o zločinima Orića

Tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je da ovo tužiteljstvo ima dokaze protiv Orića. On je također odbacio špekulacije kako je ovaj postupak nemoguće provesti zbog prethodno oslobađajuće presude Oriću u Haškom tribunalu.

– Raspolažemo dokazima da su u Podrinju počinjeni monstruozni zločini, među kojima su događaji u Zalazju i Donjim Potočarima srpnja 1992.godine. Ti zločini Oriću i ostaloj četvorici osumnjičenih stavljaju se na teret, a nisu bili predmet optužnice Haškog tribunala – kaže Vukčević i dodaje da su ih o tome i službeno informirali dužnosnici ovog suda.
U Tužiteljstvu je potvrđeno da je ključni svjedok protiv Orića njegov bivši suborac koji se nalazi pod visokim mjerama zaštite. Da je očito u pitanju čovjek koji ima što ispričati svjedoči i podatak da je zbog zasluga u ratu odlikovan visokim priznanjem Armije BiH Orden Zlatnog ljiljana. 
On se vodi se pod pseudonimom Simbad, a neposredni je svjedok događaja i do detalja je otkrio svoja saznanja o zločinu u Potočarima i označio Orića kao naredbodavca i izvršitelja brutalnog ubojstva devetorice  civila 12. srpnja 1992. godine.

Njegovo ime se čuva u strogoj tajnosti zbog opasnosti od Orićeve osvete i zato je pod strogim režimom zaštite, a trenutno se nalazi u “istočnoj zemlji koja je prijateljska Srbiji”.

 

 

Poslovao u Srbiji

U Tužiteljstvu ponavljaju da imaju saznanja da je Orić ostvarivao poslovne i privatne kontakte s osobama koje su bile u mreži pomagača Ratka Mladića.
Prema tim informacijama, nekadašnji zapovjednik Srebrenice je često je boravio u Srbiji sve dok mu nisu dojavili da je protiv njega pokrenuta istraga i kako izbjegne uhićenje.

 

Vukčević kaže da im je u Haškom tribunalu potvrđeno da ovaj zaštićeni svjedok nije ispitivan niti je svjedočio u haškom procesu protiv Nasera Orića.
– Obratili smo se Tribunalu i rečeno nam je da izjave Simbada nisu bile dostupne Tužiteljstvu  Tribunala u vrijeme postupanja u predmetu protiv Nasera Orića. Dakle, događaj u Zalazju se nije razmatrao u ovom postupku. Mi smo zatražili ovo mišljenje jer smo otvorili predmet protiv Orića o ratnom zločinu koji nije bio dio haaške optužnice, na temelju načela “ne bis in idem” (ne može dva puta da se sudi za isto djelo) – objašnjava tužitelj Vukčević.