Published On: Uto, ruj 6th, 2016

Zločini Kažnjeničke bojne na području Mostara: Protjerivanje i ubojstva stanovništva

Na suđenju za zločine počinjene na području Mostara, svjedokinja Tužiteljstva BiH kazala je da je sa balkona gledala kada su 1993. godine osobe u uniformama odveli Nadu Frenjo i članove obitelji Kajtaz.
Zaštićena svjedokinja S-4 kazala je da ju je jednu večer pozvala susjeda nakon što je ‘čula neku gužvu’. “Ja sam utrčala kod nje. S balkona čujemo galamu. Ja sam predložila da legnemo na balkon, kroz saksije cvijeća smo to gledali”, prisjetila se svjedokinja.
Ona je kazala da je čula i vidjela Nadu Frenjo, kao i Hatidžu, Elvedinu i Džejlu Kajtaz. Također je vidjela četiri osobe u uniformama. Prema riječima S-4, Elvedina je govorila majci da požuri, a ona je rekla da ne može brže jer nosi dijete.
Svjedokinja je kazala da je čula kada je netko kazao: ‘Požuri Saša, gotovo je’, i da su nakon toga ušli u kombi. “Je li to bio Saša Savinović ili neki drugi Saša, ja ne znam. Nisam vidjela”, kazala je svjedokinja S-4.
Sutradan, kako je dodala, zvala je jedna žena i kazala: “Sve su ih pobili. I Nadu i Tidžu i malu, eno smrtovnica na vratima”. Saša Savinović je optužen da je od svibnja 1993. do kraja te godine, kao pripadnik Antiterorističke grupe ‘Kažnjenička bojna – Benko Penavić’ Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sudjelovao u ubojstvima i prisilnom preseljenju civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara.
S-4 je ispričala kako joj je svjedokinja S-1 pričala da se zadesila kad su upali u Tidžin stan i da su kazali da su došli po Nadu. S-1 joj je govorila da je Tidža govorila da je puste i pitala ih gdje je vode. S-4 je od S-1 čula da su nju pustili.
Svjedokinja je, odgovarajući na pitanje optuženog, kazala da Sašu Savinovića poznaje kao dječaka od šest, sedam godina i da ga više nije vidjela. Svjedokinja Sanja Kajan kazala je da je 1993. godine živjela na zapadnoj strani Mostara koja je bila pod kontrolom HVO-a.
Ona je potvrdila da su joj Nada Frenjo, te Hatidža i Elvedina Kajtaz bile susjede i da su stanovale u istoj zgradi dok ih nisu odveli. Nastavak suđenja zakazan je 27. rujan, naveo jeBIRN.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>