Published On: Sub, velj 16th, 2013

Zločinačka organizacija “Ševe” spremna na sve

Sarajevo – Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić rekao je u petak “Glasu Srpske” da je dobio dopis bivšeg pripadnika bošnjačke tajne službe AID Edina Garaplije kojim traži zaštitu poslije svjedočenja u Haškom tribunalu o zločinima zloglasne terorističke skupine “Ševe”.
Dopis
– Gospodin Garaplija mi je uputio dopis poslije svog svjedočenja u Haagu. U tom pismenom zahtjevu je naveo da se brine za vlastitu sigurnost i traži zaštitu Ministarstva za sebe i svoju obitelj. Zakon je precizan. Tu vrstu zaštite mogu pružiti Specijalno odjeljenje za zaštitu svjedoka Haaškog tribunala ili MUP Kantona Sarajevo – rekao je Radončić.
Dodao je da je Garaplijin zahtjev proslijeđen nadležnim institucijama.
– Očekujemo da oni budu vrlo ozbiljni. Zločinačka organizacija o kojoj je govorio Garaplija zaista je spremna na sve – kazao je Radončić.
Garaplija je prošle sedmice u Haškom tribunalu u svjedočenju na suđenju bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću govorio o “šokantnim” podacima do kojih je došao u operaciji “Orao”, prilikom ispitivanja bivšeg pripadnika “Ševa” Nedžada Herende.
U tom ispitivanju Herenda mu je priznao da je 1995. godine osobno likvidirao francuskog pripadnika UN “kako bi UN za to optužile Srbe”, te da su “Ševe” odgovorne za pokušaj ubojstva Sefera Halilovića i ubojstvo sarajevskih Romea i Julije, da su vršile snajperska ubojstva po naselju Grbavica, koje je bilo pod srpskom kontrolom do Dejtona, ali i po dijelovima grada koje je kontrolirala Armija RBiH. Rekao je i da su “Ševe” ubile rezerviste JNA u Velikom parku u Sarajevu na početku rata.
Poslije ispitivanja Herende, Garaplija je uhićen zbog navodne otmice, a Herenda nestao iz BiH.
Garaplijin odvjetnik Faruk Balijagić rekao je “Glasu Srpske” da o “Ševama” zna samo ono što je izneseno u okviru istrage koju su provodili istražitelji Haškog tribunala s Karlom Henike na čelu, kada je Garaplija davao iskaz u vojarni “Maršal Tito” u Sarajevu.
Mozak i srce “Ševa”
– “Ševe” su u sastavu ubojitog djelovanja, snajperisanja, postavljanja eksploziva, ubijanja injekcijom sa cijankalijumom, imale od 19 do 26 članova, zavisno od toga koji je zadatak trebalo izvršiti. Mozak “Ševa”, po istrazi koju je vodilo Haško tužiteljstvo, bio je general Fikret Muslimović, dok je “Ševe” najviše koristio Bakir Alispahić, u to vrijeme ministar policije RBiH. Koristili su ih i ostali političari za određene svrhe – kazao je Balijagić.
On ističe da su “Ševe” dejstvovale u sastavu Službe državne bezbjednosti RBiH i da je bošnjački politički vrh znao za ovu jedinicu.
– Ne znam je li to paravojna formacija ili je policijska. To treba utvrditi nadležni pravosudni organ. Ali ako su je koristili najviši predstavnici vlasti, onda, po mom pravničkom mišljenju, nisu mogle biti paravojna formacija – kazao je on.
Dodaje da je naredbom “Orao” za dokumentiranje zločina “Ševa”, koju je radio tadašnji AID, naređeno da sva dokumenta o “Ševama” budu prikupljena i data na uništavanje.
– U razgovoru s Garaplija saznao sam da se bez oca i sina Izetbegović nije moglo ništa raditi, jer je tadašnji ravnatelj tajne policije AID Kemal Ademović imao sastanke s njima – rekao je Balijagić.
Kaže da ne postoji volja da se u BiH provesti nepristrana istraga o zločinima “Ševa”.
– Pouzdano znam da je bivši glavni tužitelj BiH Milorad Barašin otvorio istragu i imao namjeru da je dovede do kraja, ali je spriječen. Smijenjen je u datom momentu da ne bi otkrio gdje se vuku svi kraci “Ševa”. Jednom prilikom rekao mi je da je zapanjen saznanjima o zločinima ove postrojbe – kaže Balijagić i zaključuje da je nezahvalno govoriti o “Ševama”, jer se “svatko tko o time govori izlaže opasnosti”.
Vikić
Bivši zapovjednik ratne Specijalne jedinice policije RBiH Dragan Vikić štur je na riječima kada je riječ o “Ševama”.
– Dao sam iskaz o onome što znam o “Ševama” tamo gdje treba – kazao je Vikić “Glasu Srpske”.
Na pitanje da li zna nešto o tome da li su nadležni ikada pokušali rasvijetle bilo koji zločin “Ševa”, odgovara da su određeni ljudi davali iskaze o tome.
Smrt Redžića
Balijagić kaže da nema dileme da je smrt bošnjačkog akademika Sulejmana Redžića povezana sa “Ševama”.
– Iz do sada meni dostupnih dokumenata iz istrage, to je svakako potpis “Ševa”. Ako su kod klasičnih ubojstava mogli konstatirati da se radi o srčanom infarktu, onda, u svakom slučaju, u ovom kontekstu treba preispitati i smrt generala Alagića, smrt Mustafe Hajrulahovića Talijana, smrt Šefika Loje i tako dalje – kazao je Balijagić.