Published On: Uto, tra 17th, 2012

ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA: Novac za porodiljske naknade isplaćivali Lijanovićima

jurisic-camberIako to još nisu službeno obznanili, vlasti u Zapadnohercegovačkoj županiji uz pomoć inspekcijskih službi planiraju pokrenuti istragu pomoću koje bi utvrdili koliki je broj rodilja koje se fiktivno iz drugih županija prijavljuju u spomenutoj županiji kako bi se domogli novca koji se daje na ime porodiljnih naknada.

O pokretanju istražnih radnji bit će, kako doznaje Večernji list, razgovarano sljedećih dana, jer aktualna županijska vlast, opterećena financijskim gubitcima stare Vlade, planira uštede na svim proračunskim stavkama. 

Već mjesecima javna je tajna kako se iz susjednih županija za sada nepoznati broj rodilja prijavljuje u Zapadnohercegovačku županiju samo radi porodiljnih naknada, čija isplata i onako kasni zbog milijunskih financijskih dugovanja. Rodilje dolaze iz Mostara, Čitluka, Tomislav Grada, Čapljine…, kako bi se prijavile zbog ovih izdataka, koje je još prije nekoliko godina u proračunske rashode uvrstila stara Vlada na čijem je čelu bio predsjednik HSP BiH Zvonko Jurišić.

No, od samog početka provedba ove odluke bila je problematična. Bilo je kašnjenja u njihovim isplatama, kao i danas, potom preusmjeravanja novca za porodiljne naknade u neke druge sumnjive proračunske stavke, zbog kojih su pokrenuti ili će biti pokrenuti sudski postupci. Porodilje su zbog toga najavile podizanje sudskih tužbi zbog nepoštivanja zakonske procedure od onih koji su odluke i donosili, (Vlade ZHŽ-a), podsjeća list.

Još na početku svog mandata županijski ministar financija Radoslav Luburić izvijestio je javnost o spornim detaljima koji su evidentirani kad je u pitanju raspodjela po pojedinim proračunskim stavkama, spomenuo je i malverzacije s ovom proračunskom stavkom.

– Zavod za zdravstvo Zapadnohercegovačke županije 25. kolovoza 2010. godine uplatio je 400.000,00 KM za porodiljne naknade, a taj je iznos isplaćen Lijanovićima, odnosno otišao je za poticaje poduzeću FARMKO. Istom poduzeću je od dana izglasavanja nepovjerenja prošloj Vladi isplaćeno 680.000,00 KM. Tekuće zalihe otišle na račune udruga za financiranje raznih “udruga” koje se vršilo preko Ministarstva prostornog uređenja (2,000.000,00 KM ) također su uredno izmirivana. U istom razdoblju od izglasavanja nepovjerenja za udruge je isplaćeno 942.000,00 KM. Tekuća zaliha (1,000.000,00 KM), koja je predviđena za hitne intervencije u proračunu, potrošena je u cijelosti, izvijestio je javnost ministar financija Zapadnohercegovačke županije Radoslav Luburić. Vlasti ove županije naglašavaju da tko god da je primao nezakonito porodiljne naknade, protiv njega će biti pokrenut postupak radi vraćanja duga.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare