Utorak, 18 lipnja, 2024

ZLOČINAC U PRIRODI: Ratni zločinac Edin Džeko kaznu izdržava u “zračnoj banji” na Igmanu!

Must Read

Edin Džeko, kojeg je Sud BiH osudio na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina zbog ratnog zločina – ubojstva osam hrvatskih civila i vojnika u hercegovačkom selu Trusina, na izdržavanje zatvorske kazne upućen je u Odjel zatvora poluotvorenog tipa na Igmanu?! Nadležne službe i institucije morat će provesti istragu i utvrditi tko je odgovoran što je pravosnažno osuđeni ratni zločinac, umjesto u strogo čuvani zatvor, upućen u zračnu banju na Igmanu, piše Slobodna Bosna.

Naime, nakon presude Edin Džeko je kaznu zatvora trebao izdržavati u Kazneno-popravnom zavodu u Mostaru, ali naknadnom odlukom predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso, on je na izdržavanje dugogodišnje zatvorske kazne prebačen u zatvor u Sarajevu.

Kazneno-popravni zavod Sarajevo se uglavnom koristi kao pritvorska jedinica i rijetki su oni osuđenici koji u tom zatvoru izdržavaju dugogodišnju robiju. Ali, umjesto da ostane iza zatvorskih zidina, Džeko je nakon mjesec dana provedenih u KPZ Sarajevo, pod za sada neutvrđenim okolnostima, na izdržavanje zatvorske kazne prebačen na Igman. Zatvor poluotvorenog tipa na Igmanu nema čuvara s dugim cijevima, nema zidina ni bodljikave žice, i po svemu više nalikuje na planinarski dom nego na kaznionicu. Tu su smješteni osuđenici na niže zatvorske kazne – do pet godina, ili osuđenici koji su odslužili jednu trećinu kazne.

Prema neslužbenim informacijama Slobodna Bosne, najveći krivci za skandalozno zatvorsko „pomilovanje“ Edina Džeke su direktor KPZ Sarajevo Kenan Kapo i njegov pomoćnik za tretman Amer Softić. Kapu je, podsjetimo, bivši premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, pri kraju svog mandata, imenovao za direktora novoformirane Agencije za oduzimanje nelegalno stečene imovine.

Direktor Kapo je nakon imenovanja otišao na bolovanje, a poslove rukovođenja sarajevskim zatvorom prepustio je svom zamjeniku Vinku Božiću.

Međutim, kada je trebalo potpisati odluku kojom se Džeko upućuje na Igman, Božić je bio na godišnjem odmoru, a Kapo se vratio s bolovanja da bi Edina Džeku premjestio na Igman. Štaviše, čak i da je Sud BiH izdao nalog da se Džeko na izdržavanje zatvorske kazne uputi na Igman, Kenan Kapo je kao direktor KPZ Sarajevo o tome bio dužan u roku od tri dana obavijestiti federalnog ministra pravde Matu Jozića i od njega tražiti instrukcije. Međutim, pošto se Kapo, očigledno, pita i odlučuje gdje će koji zatvorenik izdržavati zatvorsku kaznu, on je zločinca Džeku uputio na Igman. Navodno, malu pomoć u pravljenju „rasporeda“ pružio mu je i pomoćnik za tretman Amer Softić, saznaje SB.

Naime, svaki zatvorenik, pa tako i Džeko, prvih mjesec dana odsluženja kazne mora provesti u karantinu da bi služba na čijem čelu je Amer Softić napravila profil zatvorenika od kojeg ovisi njegov konačni razmještaj. Je li i kakav profil napravila Softićeva služba za osuđenika Džeku, nije poznato, ali poznato je da je zločinac i osuđenik Edin Džeko na odsluženje trinaestogodišnje zatvorske kazne upućen u zračnu banju na Igmanu./SB/HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -