Published On: Uto, stu 1st, 2016

Zločin u Uzdolu: Suđenje Enveru Buzi počinje 14. studenog

Suđenje Enveru Buzi, bivšem pripadniku tzv.  Armije RBiH  , za zločin protiv civilnog stanovništva počinjenog u Uzdolu (općina Prozor) 1993. godine, počet će 14. studenog, rečeno je na statusnoj konferenciji.
Tužiteljstvo BiH je najavilo da za dokazivanje zločina planira saslušati 90 svjedoka, od kojih dva sa mjerama zaštite, te tri vještaka i planira uvesti 142 materijalna dokaza.
Obrana je najavila da će u svom dokaznom postupku saslušati između deset i dvadeset svjedoka, te uložiti oko 50 materijalnih dokaza, piše BIRN.
Buza je optužen da je, kao zapovjednik Samostalnog bataljona Prozor tzv.  Armije RBiH, 14. rujna 1993. godine osobno naredio i sudjelovao u napadu na selo Uzdol i zaseoke Križe, Zelenike i Raiči (općina Prozor), nastanjene civilima hrvatske nacionalnosti.
U tim selima su, prema optužnici, pripadnici tzv.  Armije RBiH ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo djece, žena, staraca i nepokretnih osoba. Najmlađa žrtva bio je 10-godišnji dječak, a najstarija, starica od 87 godina.
Prema nalazima obdukcije i prikupljenim dokazima, žrtve su ubijane vatrenim i hladnim oružjem.
Optuženi se tereti da je bio nazočan na terenu tijekom provođenja akcije i u neposrednoj blizini mjesta gdje su počinjena ubojstva. Također, na teret mu je stavljeno da je od organa sigurnosti ABiH dobio informacije o počinjenim zločinima, te ništa nije poduzeo kako bi proveo istragu, a počinitelje zločina kojima je bio nadređeni, procesuirao i kaznio.