Published On: Uto, lip 14th, 2022

ŽIVOT U MONTY DAYTONU STVAR JE PRESTIŽA? Za ulje, mlijeko, šećer i brašno u BiH treba izdvojiti 11,9, Sloveniji 8,75, a u Mađarskoj 6,85 KM

Rusko-ukrajinski sukob odrazio se na cijeli svijet. Inflacija raste iz dana u dan, cijene životnih namirnica povećavaju broj gladnih u Europi. Ipak, ne nose stanovnici svih zemalja jednak teret, piše Večernji list BiH.

Iako zvuči nevjerojatno, još uvijek u susjedstvu imamo one koji u svojim trgovačkim lancima ulje plaćaju tek nešto više od 3 konvertibilne marke, pola kilograma pilećih fileta manje od 7 konvertibilnih maraka, jogurt oko 0,35 konvertibilnih maraka, litru i pol mlijeka 2,30 konvertibilnih maraka…

Najnepovoljniji položaj

Naime, većina zemalja u okruženju donijela je mjere kojima je zaustavljen ili koliko-toliko umanjen rast cijena osnovnih životnih namirnica. Uglavnom se te mjere odnose na smanjenje stopa PDV-a ili čak potpuno ukidanje PDV-a. Uspoređujući cijene koje u trgovačkim lancima plaćaju stanovnici Bosne i Hercegovine s onima koje za iste namirnice izdvajaju Mađari, Slovenci, Hrvati ili Srbi, te uzimajući u obzir prosječnu plaću u navedenim zemljama, vidljivo je kako se bh. građani nalaze u najnepovoljnijem položaju.

Kilogram šećera u Srbiji trenutačno košta 1,40 konvertibilnih maraka, u BiH je oko 2 konvertibilne marke. Slovenci ovu namirnicu plaćaju oko 1,5 KM, Mađari 1,20 KM, Hrvati 1,65 KM. Litru ulja na policama marketa u Srbiji možete kupiti od 3,30 KM do 3,60 KM. U Bosni i Hercegovini za ovu je namirnicu potrebno izdvojiti gotovo 6 konvertibilnih maraka. U trgovinama u Hrvatskoj litra suncokretova ulja košta nešto manje od 5 konvertibilnih maraka.

Zanimljivo je spomenuti da je za dvije litre ulja u Sloveniji potrebno izdvojiti tek 6,5 konvertibilnih maraka. Mađari za istu količinu moraju izdvojiti oko pola konvertibilne marke više. Kilogram brašna u Mađarskoj košta tek nešto više od 0,75 KM, u Hrvatskoj je dosegao cijenu od 2,25 KM, Sloveniji 1,20 KM, dok u BiH 2,05 KM. U Srbiji je cijena kilograma brašna jednaka onoj u Sloveniji. Kilogram tjestenine u trgovinama u našoj zemlji košta 4,3 KM. Istu količinu špageta Slovenci mogu kupiti za 2,25 KM, Mađari za 3,20 KM, Hrvati za 4 KM, a Srbi za 3,60 KM. Kilogram riže u Sloveniji košta 2,75 KM, Mađarskoj 2,20 KM, Hrvatskoj 4,25 konvertibilnih maraka.

BiH prednjači

U Bosni i Hercegovini kilogram riže košta 4,30 konvertibilnih maraka, a u Srbiji 5,3 konvertibilne marke. Mađari plaćaju najjeftiniju sol. Naime, u ovoj zemlji kilogram soli košta tek 0,50 KM, Slovenci za ovu namirnicu trebaju izdvojiti 0,75 KM, Hrvati 1,25 KM, Srbi 1 KM, jednako kao i stanovnici BiH.

Zanimljiva je i cijena jogurta u čašici koji u BiH trenutačno košta oko 0,70 KM. Ljubitelji ovog proizvoda u Sloveniji ga mogu kupiti za svega 0,35 KM, a u Mađarskoj za 0,50 KM. U Hrvatskoj čašica jogurta košta 0,60 KM, a u Srbiji 0,56 KM. Kada je riječ o mlijeku, litra svježeg napitka u Sloveniji košta 2,80 KM, u Mađarskoj 1,40 KM, Hrvatskoj 2 KM. U Bosni i Hercegovini litra mlijeka košta 1,85 KM. Dakle, za litru ulja, mlijeka, kilogram brašna i šećera stanovnik BiH mora izdvojiti 11,9 konvertibilnih maraka, Slovenije 8,75 KM, a Mađarske 6,85 KM. Prosječna plaća u Sloveniji je 1074 KM, Mađarskoj 542 eura, a u BiH 509,25 eura. /HMS/

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Đikan
Đikan
17 dana prije

Mi hercegovački mostarski muslimani redovno idemo na rotor u međugorju pilati drva, kopati i sl. Hvala sda kriminalci na čelu sa luđakom bakirom lopovom

RTV Herceg-Donbas
RTV Herceg-Donbas
17 dana prije

Kriva je hrvatska dijaspora u BiH što pije Janu, Karlovačko i Ožujsko umjesto Tešanjski kiseljak i Tuzlanski pilsner, te živi u ubjeđenju da tako pomaže sebi.

Lola
Lola
Šta ti kažeš na ovo?  RTV Herceg-Donbas
17 dana prije

Opet vam krivi Hrvati a vas ko kineza, ili nemate zašto kupit!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  RTV Herceg-Donbas
11 dana prije

A pomažu oni sebi ali indirektno jer većina naših era je na državnoj hrvatskoj sisi a samo zbog toga i vole Hrvatsku. Što su bliže državnoj sisi to više Hrvatsku vole, dokaz za to su lištičani i ta svita iz okoline. Interes je sve pogotovo kod licemjernih era.

Ideesh
Ideesh
15 dana prije

A kako bi lijepo mogli živjeti. Voće iz okolice Banja Luke, livanjsko, duvanjsko i glamočko polje žitom mogu BiH hraniti kolika su neiskorištena, sir, mlijeko, vode imamo na izvoz, hercegovina povrće, vino…šume još uvijek ima dovoljno.
Samo da smo odabrali manje pokvarene/pohlepne političare i da se malo više slažemo…