Published On: Sri, tra 21st, 2021

Život u Izraelu se normalizirao

Izrael je svjetski lider po anticovid imunizaciji stanovništva i život u toj zemlji se u značajnoj mjeri normalizirao, javlja Anadolija.

Zahvaljujući imunizaciji velikog postotka stanovništva, Izrael je uspio smanjiti dnevne brojke novozaraženih koronavirusom na oko 200, a u siječnju su te brojke premašivale 10.000.

Foto: AA

U veljači je Izrael imao blizu 85.000 aktivno zaraženih osoba, a danas je ta brojka smanjena na 2.200. I broj teže oboljelih je pao ispod 200. Takav rasplet situacije je u velikoj mjeri rasteretio izraelski zdravstveni sustav i medicinare.

Veliki postotak cjepljenih

Ministarstvo zdravstva Izraela priopćilo je da je prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa primilo 5.356.000 osoba, a da je drugu dozu primilo njih 4.984.000.

Izrael je tako cjepio 81 posto populacije starije od 16 godina, a korišteno je cjepivo Pfizer-BioNTech.

Foto: AA

Poboljšanjem epidemiološke situacije, vlasti Izraela su od 21. veljače počele ublažavati restriktivne mjere borbe protiv širenja koronavirusa.

Od ožujka su u Izraelu otvoreni i restorani i drugi ugostiteljski objekti, a postupno su se i učenici počeli vraćati u školske klupe.

Foto: AA

Od 18. travnja je u Izraelu ukinuta i obveza nošenja zaštitnih maski na otvorenim javnim mjestima, a sve obrazovne ustanove su počele s redovitom nastavom kakva je bila i prije pandemije COVID-19.

Nošenje maski u zatvorenim prostorima i dalje je obvezno u, ali prizori iz Tel Aviva i drugih izraelskih gradova pokazatelj su da je cjepljenjem moguće pobijediti pandemiju COVID-19 i da je normalizacija života moguća.

Izraelci se raduju ukidanju obveznog nošenja maski na otvorenom i uživaju u šetnjama, sunčanju na plažama ili ispijanju omiljenih napitaka u ugostiteljskim objektima.

Pozdravi rukovanjem ili srdačnim zagrljajima su ponovo postali normalni prizori na izraelskim ulicama, ali je značajan broj Izraelaca koji i dalje nose zaštitne maske na ulicama.

Bolja epidemiološka slika, manja nezaposlenost

Normalizacija života i obnavljanje gospodarskih aktivnosti u Izraelu je rezultiralo i smanjenjem broja nezaposlenih.

Početkom godine je stopa nezaposlenosti premašivala 18 posto, a danas je pala ispod 15 posto i ima trend daljeg pada.

Foto: Anadolija

Vlasnik jednog od restorana u Tel Avivu Shlomy Salamon za AA je kazao kako je tijekom restriktivnih mjera i djelomičnih karantina do veljače u njegovom objektu radilo pet ili šest ljudi, a kako je danas broj zaposlenih povećao na 50.

“Situacija se poprilično poboljšala u svakom pogledu. Sretni smo što ponovo radimo. Kao poslodavac imam problem u pronalasku novih radnika, jer su ljudi umorni od jednoipogodišnje borbe protiv pandemije. Prije pandemije smo imali oko stotinu radnika, a sad nas je tu 50. Polako se vraćamo na normalno poslovanje i nadamo se da nam virus više neće stvarati probleme“, kazao je Salamon.

Zanemarivanje Palestinaca

U jeku ekspresnog cjepljenja vlastitog stanovništva, Izrael zanemaruje Palestince.

Uprkos kritikama i pozivima međunarodne zajednice na solidarnost, Izrael nije osigurao cjepiva za palestinske stanovnike okupirane Zapadne obale i blokirane Gaze.

Izraelska vlada je palestinskom Ministarstvu obećala svega 5.000 doza cjepiva protiv koronavirusa, a isporučila je 2.000.

Izraelske vlasti su cjepile oko 100.000 Palestinaca iz okupirane Zapadne obale, ali riječ je o osobama koje rade u Izraelu ili u ilegalno izgrađenim židovskim naseljima./AA/HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>