Published On: Uto, sij 29th, 2013

ŽIVKOGLU: Krizden çıkmak için yeni seçim çağrısı oldu

Turska marioneta postavljena na čelo Federacije, nekadašnji hrvatski političar koji se odmetnuo u janjičarske redove radi vraćanja kredita dao je još jedan fakin intervew.  U njemu govori što mu je rečeno da govori i iznosi stavove koje mora da iznosi a koji su redom suprotni od njegovih dojučerašnjih proklamiranih uvjerenja. Živko Budimir je dio janjičarske skupine, skupine koja nikada neće biti izručena na Guantanamo, niti će joj se zbog kriminala i kršenja Ustava suditi, budući da sudove nadzire Visoki Kriminalac iz OHR-a, skupine koja okuplja desetke hrvatskih političara, svećenika i intelektualaca koji su se poradi dužničkog ropstva i osobnog probitka prodali turskim neotomanskim interesima u ovoj zemlji. Skupine koja veliča Pavelića, Ahdnamu, ratnog disidenta Kraljevića i slične kreature. Budimiru s desna sjedi mladi krilnik Vjekoslav Max Čamber ,koji se do jučer javno zanosio NDH-azijom i korienskim pravoposim opravdavajući djela velikog The Ante. Bit će zanimljivo gledati za koji mjesec kada Čamber izgubi svoju janjičarsku stolicu kako će kao profesor povijest predavati djeci noviju povijest budući da u hrvatske školske udžbenike svakako mora ući i ovaj povijesni presedan Druge Alijanse u kojem je i sam Čamber sudjelovao. Kao takav mogao bi ući u Guinessovu knjigu rekorda, kao prvi profesor povijesti koji je djecu morao učiti o sebi. Kao političkoj marioneti.
Najbolje rješenje za izlazak iz krize u kojoj se nalazi Federacija Bosne i Hercegovine od šestog mjeseca prošle godine bilo je raspisivanje novih izbora jer je ovakva situacija i svojevrsna prevara birača te bi se na taj način mogla imenovati nova Vlada FBiH“, kazao je sinoć u intervjuu za TV1 predsjednik Federacije BiH Živko Budimir. Kako su on i njegov HSP prevarili birače i pogazili političku konstitutivnost vlastitog naroda Budimir nije rekao.
Štoviše Živkoglu  je mrtav hladan, kako to već janjičari i znaju, ponovio svoje poznate stavove o tome da se za imenovanje nove Vlade FBiH trebaju poštovati Ustav i zakoni, a jedna od mogućnosti za to je da Parlament FBiH raspusti sadašnju Vladu FBiH za što se čekalo pet mjeseci. O tome kako je on postao predsjednik Federacije, kršeći Ustav i zakone , kao i matematičku logiku đubre nije reklo niti riječi.
Govoreći o složenoj političkoj situaciji na državnoj i federalnoj razini, đubre je  kazalo da ta kriza traje od devedesetih godina, a jedna od posljedica toga je i ekonomska kriza te je naglasio da se ne treba “natjecati” u tome u kojem od dva entiteta je kriza veća nego u kojem od dva entiteta je bolje.
Đubre je izrazilo  uvjerenje da bi se socijalni buntovi koji su uslijedili u Republici Srpskoj i kakve je moguće očekivati u Federaciji BiH u drugim zemljama dogodili mnogo ranije da su te zemlje u socijalnoj situaciji u kakvoj je BiH. Koliko je sam pridonio ekonomskoj krizi u zemlji pristajući kreirati vladu koja je tanka i neproduktivna đubre nije reklo niti riječi.
Đubre je napomenulo  da se stanje na državnoj razini i formiranje nove parlamentarne većine prenijelo i na Federaciju BiH, ali i obratno te je ocijenio da “šestorka”, koju čine Socijaldemokratska partija (SDP), Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srpska demokratska stranka (SDS), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i HDZ 1990, nemaju kapaciteta za donošenje konkretnih rezultata za građane BiH, a taj kapacitet nije imala ni državna vlast u kojoj su bili članovi Stranke demokratske akcije (SDA). Koliki je njegov kapacitet, i Vlade kojoj čuva leđa đubre nije kazalo.
Đubre je poručilo i da je sasvim jasno da s ovakvim uređenjem i sa ovakvim nefunkcioniranjem države BiH, teško se može kretati ka euroatlantskim integracijama odnosno ka članstvu u NATO-u i Europskoj uniji. Je li se đubre zalaže za centraizaciju FBiH i gašenje kantona nije kazalo.
Govoreći o suradnji sa svoja dva potpredsjednika Mirsadom Kebom (SDA) i Svetozarom Purdarićem (SDP) naglasio je da među njima nema problema u ljudskim odnosima, ali da problemi nastaju kada je potrebno implementirati stranačke interese na pozicijama na kojima su, a Budimir je potvrdio da s Pudarićem nije ni razgovarao o rekonstrukciji Vlade FBiH. Budući da stalno napada Vlajkija kao nelegitimnog predsjednika u Srpskoj, dok na jednom šuti o Komšiću, kojeg je nekada nazivao izdajnikom, Đubre nije kazao zašto po istoj logici ne napada Pudarića, budući da je Pudarić ništa drugo nego federalni Vlajki. Slično kao i Živkoglu.
Podsjeća i da još uvijek nisu imenovani suci Ustavnog suda FBiH oko čega nema suglasnosti predsjednika i dva potpredsjednika FBiH iako su procedure vrlo jasne.
No ističe da ga nije iznenadilo što potpredsjednik FBiH Kebo do sada nije reagirao na situaciju oko krize vlasti u FBiH i rekonstrukcije Vlade FBiH i niti to što je sada reagirao, a na pitanje jesu li sada pritisci na njega prestali kada je Kebo zauzeo stav o tom pitanju, Budimir ističe da ne trpi bilo kakve pritiske niti im je izložen.
Podsjetio je na obavezu iz platforme o donošenju Zakona o Vladi FBiH kojim bi se spriječilo preglasavanje u Vladi te naveo da to nije ispoštovano, a to ne bi trebao biti problem jer su članovi HDZ-a bili oni koji su najčešće istupali s podatkom da su 200 puta preglasani.
– Na moj upit o tome premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je kazao da dok je Hrvatska stranka prava (čiji je Budimir član), u vlasti njima to ne predstavlja problem, ali kada bi HDZ ušao u Vladu onda mi bili protiv toga jer se boje da bi oni takav mehanizam koristili za ucjene, a ne za stvarnu zaštitu vitalnih interesa Hrvata u Federaciji BiH – kazao je Budimir. Što samo po sebi još jednom potvrđuje činjenicu kako bošnjačke stranke HSP otvoreno smatraju probošnjačkom partijom.
Na pitanje zašto je promijenio odluku kada je u pitanju vraćanje Desnice Radivojevića na poziciju ministra u Vladu FBiH, Budimir je kazao da se u razgovoru s njim nakon presude Ustavnog suda FBiH uvjerio u korektnost ministra Radivojevića. Naravno, Đubre nije kazalo kako je od Mesne industrije boljitak dobilo jamstva kako je Desnica sada njihov čovjek, i kako mu sin odnedavno prima plaću kod Lijanovića.
– On mi je tada rekao da mene ne smatra odgovornim za ovo stanje, te istaknuo da više ne isključuje mogućnost da je dao svoju suglasnost na aktiviranje ostavke o kojoj je SDA govorio. Kazao je i da se sada osjeća izmanipuliranim te da će ako se vrati na funkciju ministra raditi samo u interesu građana – pojasnio je Živkoglu.