Published On: Thu, Aug 1st, 2013

DRŽAO NAPUNJENU PUCU: Milostivi pred sucem 30. kolovoza

Početak suđenja Živku Budimiru koji se već neko vrijeme predstavlja kao predsjednik  Federacije BiH (FBiH) Živku Budimiru za nedozvoljeno držanje oružja, zakazano je za 30. kolovoza u Općinskom sudu u Sarajevu, izjavio je Srni Budimirov odvjetnik Ragib Hadžić.

Oni su tražili vraga i dobili su ga, ali u obrnutoj formi od one koju su tražili. Gospodinu Budimiru pokušali su naštimaju vrlo ružnu stvar, podmetanje dokaza, što nije uspjelo, pa sada kopati i grebu po dnu. Našli su pištolj za koji postoje dokazi “, naveo je Hadžić.

Hadžić je objasnio da, kada kaže “oni”, misli na dio Tužiteljstva BiH prema čijoj naredbi je izvršen pretres Budimir ureda, te dio sustava službi sigurnosti u BiH koje su “izvan institucionalne kontrole”.

“Očito postoje dijelovi sustava kolektivne sigurnosti koji djeluju prilično samostalno i po nečijem nalogu ili diktatu, a ne prema potrebama službe”, smatra Hadžić.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), prilikom pretresa Budimir ureda u zgradi Predsjedništva BiH 26. travnja, pronašli su pištolj “češka zbrojovka” sa sedam metaka, od kojih je jedan bio u cijevi.

Budimir je istražiteljima rekao da je pištolj dobio na poklon 1996. godine, ali da “zbog nemara” nije zatražio dozvolu.

On je 26. travnja uhićen zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i nezakonitog pomilovanja osuđenika. U KPZ Mostar proveo je mjesec dana, nakon čega je pušten na slobodu.